ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

IZGRADNJA GASNE INTERKONEKCIJE IZMEĐU BUGARSKE I SRBIJE, KOJA PROLAZI KROZ DIMITROVGRAD, POČINJE U MAJU!

Izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije očekuje se da počne  maja ove godine i trajaće godinu dana. To je objavljeno na sastanku ministarke energetike Republike Bugarske Temenužke Petkove i potpredsednice Vlade i ministarke energetike Republike Srbije Zorane Mihajlović.

Dve ministarke posetile su juče buduću tačku povezivanja i mesto gde će biti izgrađena merna stanica interkonektora u reonu Kalotine, u prisustvu izvršnog direktora „Bulgargaztransa“ Vladimira Malinova.

„Jedanaest kandidata učestvuju na tenderu za izgradnju bugarske deonice gasovoda. Među njima su i internacionalne kompanije. Očekujemo da građevinski radovi počnu tokom maja ove godine“, izjavio je Malinov.

Zorana Mihajlović je naglasila da će sledeće nedlje biti objavljen tender za izbor izvođača na izgradnji gasovoda na teritoriji Srbije. Ona je dodala da očekuje da će do leta biti potpisan ugovor, a da će interkonekcija biti operativna do 2023. godine.

Ministarka energetike Bugarske Temenužka Petkova istakla je ulogu interkonektora u obezbeđivanju dostave gasa po konkurentnim cenama za ceo region.

Novi gasovod povezivaće Sofiju i Niš, prolazeći preko teritorije opštine Dimitrovgrad.

D.Jovičić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *