ВЕСТИ

I DALJE BESPLATNO PCR TESTIRANJE ZA STUDENTE U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVLJE

Naredbom 105., Ministarstva zdravlja Republike Bugarske, od 16. februara 2021. godine, tačkom 7e, omogućen je ulazak u Republiku Bugarsku svim studentima i učenicima koji dolaze sa teritorija Republike Srbije, Republike Grčke, Republike Turske, Republike Severne Makedonije i Republike Rumunije bez PCR testa, a u cilju školovanja.

Naredbom Ministarstva zdravlja Republike Bugarske, od 18. marta, redovan proces nastave obustavljen je u visokoškolskim ustanovama, osim izvođenja praktične nastave i vežbi postdiplomcima i studentima  medicine, stomatologije, zdravstvene zaštite, farmacije i javnog zdravlja. Nije obustavljeno i polaganje redovnih ispita i diplomskih radova i na drugim fakultetima.

U naredbi od 18. marta, ni u jednom članu se ne zabranjuje ulazak studentima iz navedenih zemalja u Republiku Bugarsku, nezavisno od toga da li nastavu pohađaju online ili redovno, niti se u bilo kom delu nove naredbe stavlja van snage naredba od 16. februara.

Za sve nejasnoće oko prelaska državne granice građanima se preporučuje da se obrate konzularnim odeljenjima Ambasade Bugarske u Beogradu i Konzulata u Nišu.

Za ulazak u Bugarsku i dalje je građanima Srbije potreban negativan PCR test, osim pograničnih radnika, koji rade do 50 kilometara od granice.

Učenici i studenti, državljani Srbije, koji odlaze na školovanje u inostranstvo, po odluci kriznog štaba Republike Srbije, mogu obavljati besplatno testiranje na koronavirus, primenom PCR metode. Testiranje se obavlja o trošku države i isključivo u Zavodima za javno zdravlje. Prilikom testiranja, studenti su dužni da sa sobom imaju indeks ili potvrdu o studiranju, odnosno školovanju.

Kako saznaje RT Caribrod od jutros je u Zavodu za javno zdravlje u Pirotu rađen PCR test studentima, koji studiraju u Republici Bugarskoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *