ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

GRADINA: ZLATO MILIONSKE VREDNOSTI „SLUČAJNO“ U DŽEPU SAKOA

Carinici su 15. marta 2021. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zaplenili zlatne pločice i dukate, čija je vrednost procenjena na više od milion dinara.

Prekršaj je otkriven kada je za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao džip „maserati levante“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su ka Turskoj putovali jedan nemački i jedan švedski državljanin.

Na uobičajeno pitanje i 49-godišnji vozač i njegov saputnik su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i dozvoljeni iznos gotovine.

Prilikom detaljnog pregleda u automobilu zaista nije pronađeno ništa mimo ličnih stvari, ali su zato ličnim pretresom u džepu sakoa, koji je vozač nosio na sebi, pronađene dve investicione pločice i dva dukata od najfinijeg zlata, čija je ukupna težina skoro 200 grama.

Putnik je carinicima rekao da mu je poznato da se zlato mora prijaviti na granici, a da su se pločice i dukati zapravo sasvim slučajno našli u džepu njegovog sakoa. Tu ih je navodno „zaturila“ njegova ćerka, koja se sa njima igrala, a on je pre puta propustio da ih izvadi i ostavi kod kuće.

Kako god bilo, o sudbini vrednog investicionog zlata i dukata odlučivaće nadležni prekršajni sud u hitnom postupku.

Kuriozitet je da se radi o „južnoafričkim Krugerandima“ od kojih je jedan iskovan 1975, a drugi 2019. godine. Mada ih carinici do sada nisu otkrivali, reč je o jednom od najrasprostranjenijih zlatnika na svetu koji se proizvode od zlata iskopanog u bogatim nalazištima Јužne Afrike. Na prednjoj strani je lik Pola Krugeranda, koji je bio predsednik ove države u drugoj polovini 19 veka, a na poleđini zlatnika je južnoafrički nacionalni simbol antilopa „springbok“.

izvor i foto: upravacarina.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *