EU ZA SPORTISTE U DIMITROVGRADU

Kao što ni dobrog jela nema bez kvalitetnih sastojaka, tako ni dobrih sportskih rezultata nema bez prave infrastrukture i dobrih uslova za rad. Sportisti u Dimitrovgradu (blizu granice sa Bugarskom) sada mogu da u rekonstruisanom, modernom sportskom kompleksu koji je zahvaljujući podršci Evropske unije opremljen i dobio potpuno novi izgled – love nove rekorde. U Evropskoj nedelji sporta, predstavljamo vam sportske objekte koji su uz pomoć EU renovirani ili su izgrađeni novi, a danas pružaju mogućnost za uspešno bavljenje sportom.

U Opštini Dimitrovgrad (340km jugoistočno od Beograda) koja broji blizu 10 hiljada stanovnika, rekonstrukcijom kompleksa stvoreni su bolji uslovi za treniranje, pripreme profesionalnih sportista, ali i rekreativni sport koji je jednako važan.

Uređene prostorije i novi nameštaj, postavljena izolacija u skladu sa principima energetske efikasnosti, novi krov, stolarija i fasada, kao i kompjuterska oprema za novoformirani Centar za razvoj omladinskog sporta – ovom kompleksu daju sasvim drugačiju dimenziju i omogućavaju prijatniji ambijent za rad i razvoj mladih sportista, a deci kojoj je neophodan zdrav i pravilan razvoj priliku da kvalitetno provode slobodno vreme.

 „Unapređeni uslovi za bavljenje sportom će posebno značiti brojnim sportskim klubovima i udruženjima u Dimitrovgradu koja okupljaju skoro 500 članova”, kaže Dejan Milev, menadžer projekta u kome su kao partneri učestvovali i Sportski savez Caribrod i Javna ustanova „Sportsko-turistički centar Caribrod”

Evropska unija je posredstvom programa EU PRO za rekonstrukciju pomoćnih i administrativnih prostorija sportskog kompleksa u Dimitrovgradu izdvojila 137.000 evra, dok je Opština Dimitrovgrad učestvovala u projektu sa 24.500 evra. Rekonstrukcija sportskog kompleksa u ovom mestu je samo deo podrške koju EU kroz ovaj program pruža za razvoj 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije. Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

Raznovrsnost i broj programa koje je moguće organizovati u okviru sportskog kompleksa u Dimitrovgradu sada je povećan, a pruža se mogućnost za organizovanje različitih manifestacija ne samo u sportu, već i u kulturi, obrazovanju i drugim značajnim oblastima.

„Realizacijom ovog projekta promovišemo ideju sporta za sve u opštini, kako među amaterskim sportskim klubovima, tako i među svim generacijama stanovništva“ poručuje Vladica Dimitrov, predsednik Opštine Dimitrovgrad.

Projekat je uz unapređenje kvaliteta sportskog sadržaja doprineo i boljim tehničkim uslovima za funkcionisanje opštinskog stadiona, a u Dimitrovgradu se nadaju da će se, kada uslovi i epidemiološka situacija to dozvole, povećati i broj rekreativaca i posetilaca sportskih manifestacija.

Sport u Dimitrovgradu ima dugu tradiciju. Prvi fudbalski klub osnovan je 1924. godine, košarkaški klub je jedan od najstarijih u zemlji i osnovan 1945. godine, a u ovom mestu koje nema veliki broj stanovnika, danas aktivno i uspešno funkcionišu klubovi u atletici, odbojci, šahu, borilačkim i drugim sportovima.

Dimitrovgrad može da se pohvali i velikim rezultatima u konkurenciji paraolimpijaca. Proslavljena sportistkinja Ružica Aleksov osvajala je medalje u streljaštvu na Paraolimpijskim igrama u Seulu, Barseloni i Atlanti.


*
Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, kako bi se ukazalo na značaj sporta, fizičke aktivnosti i zdravih stilova života. Pod sloganom „Budi aktivan“ Evropska nedelja sporta obeležava se od 23. do 30. septembra, nizom manifestacija na otvorenom prostoru, u cilju promocije sporta, a ove godine i uz obaveznu primenu svih mera zaštite u aktuelnoj pandemiji.

EU info centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons