ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

EKIPA RTC POSETILA JE JEDNO POLJOPRIVREDNO DOMAĆINSTVO U SELU SMILOVCI, KOJE SE, PORED OSTALOG, BAVI I PROIZVODNJOM DOMAĆEG KRAVLJEG SIRA

Natašа Petrov iz sela Smilovci pokrenula je nedavno proizvodnju domaćeg sira. Prema njenim rečima, od 30 litara mleka dobija tri ipo kilograma kvalitetnog kravljeg sira. Mleko je spremno odmah posle muže, jer tada praktično ima idealnu temperaturu, ističe Petrova. Kada se mleko procedi stavlja se sirište koje deluje već posle pola sata. Nakon toga formira se tvrđa masa, a posle višestrukog ceđenja, dobija se mladi sir.

Od trenutka kada se krave izmuzu do degustacije pravog kravljeg sira proces je dug. Proizvodnja sira je postupak koji se nije bitno menjao decenijama, a uključuje osnovni proces stvaranja gruša delovanjem sirila, izdvajanje surutke i zrenje sira.

U kvalitet ovog sira uverila se i naša ekipa. Probali smo mladi kravlji sir koji je Nataša Petrov napravila pre nekoliko dana. Iako još uvek nije prevreo, svi smo se složili da je izuzetno ukusan.

Nataša Petrov je veliki entuzijasta i kako je sama rekla, volela bi da se bavi ozbiljnijom proizvodnjom namirnice, koja zbog svog sastava, ima posebno mesto u ishrani čoveka. Za sada njeno domaćinstvo ima tri krave, ali Petrova se nada da uz podršku države i lokalne samouprave poveća broj grla, a samim tim i proizvodnju sira.

D.V.

foto: Marko Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *