Drugi pišu

DRŽAVA IM IZGRADILA ZGRADU, A ONI I DALJE PLAĆAJU KIRIJU: RTV NASTAVLJA DA CRPI NOVAC IZ BUDŽETA

Koprivica smatra da loše poslovanje kompanije na čijem je čelu sada treba da finansiraju svi građani Srbije

Javna medijska ustanova Radio-televizija Vojvodine je već godinama na državnim jaslama i preživljava samo zahvaljujući milionima dinara koje prima iz budžeta. I ne samo to. Ovoj medijskoj kući država je izgradila novu zgradu veličine 17.000 kvadratnih metara, u koju je uloženo 3,9 milijardi dinara (33,2 miliona evra).

RTV je 25. novembra 2019. godine imao prva uključenja iz nove zgrade, uključujući i zajedničko gostovanje generalnog direktora ove kuće Miodraga Koprivice i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića. Međutim, emitovanje je bilo samo formalnost, s obzirom na to da zgrada nije bila opremljena.

Podstanari i pored nove zgrade

Ipak, pored nove zgrade, RTV će nastaviti da bude podstanar i svaki mesec plaća prilično visoku kiriju.

Prema pisanju medija, preseljenje je obustavljeno još u decembru 2020. godine, a u nove prostorije uselili su se sve radijske redakcije, prateće službe, menadžment i samo neke televizijske redakcije. Za to vreme, u staroj zgradi ostali su kompletan informativni program, sve manjinske i internet redakcija.

Kako kažu čelni ljudi RTV-a nastavak preseljenja nije moguć bez nove tehničke opreme, ili barem njenog dela. Naravno, kao i do sada, oni ne žele da sami plate bilo šta iz svog džepa, nego očekuju da to finansira država.

Tako da se sada vrh RTV-a konstantno hvali novom i skupom zgradom, dok je pokrajinski servis i dalje prinuđen da NIS-u, kao i prethodne 22 godine, plaća izuzetno visoku kiriju za nekih 4000 kvadratnih metara u Sutjeskoj ulici – čak 19 hiljada evra mesečno, što virmanski, što preko kompenzacije.

Tražili 12 miliona evra

Podsetimo, stručnjaci RTV-a su svoje potrebe za punim tehničko-tehnološkim opremanjem nove zgrade procenili na 12 miliona evra (bez PDV-a), uz kalkulaciju da je u novu zgradu moguće preneti do 20 odsto već postojeće opreme. Do sada su, međutim, dobili tek nešto više od trećine traženih sredstava – sredinom 2019. dobili su blizu pet miliona evra za prvu tranšu opreme i nju RTV već koristi.

Miodrag Koprivica/rtv.rs

– Radio-televizija Vojvodine prijavila je svoju potrebu u punom iznosu od osam miliona evra (bez PDV-a), ali su naša realna očekivanja da taj iznos bude podeljen – jedna polovina u 2021. godini, a druga u 2022. budžetskoj godini – kaže generalni direktor Miodrag Koprivica.

Podsetimo, RTV inače preživljava od zakonom utemeljenih prihoda – davanja iz budžeta (900 miliona dinara) i od naplate TV pretplate. Ove dve stavke čine 96 odsto prihoda. Za to vreme, od marketinških i drugih usluga, na primer 2019. godine, pokrajinski javni servis prihodovao jedva 77,6 miliona dinara (tek 49 miliona od televizijskih i radijskih oglasa), što čini manje od tri odsto ukupnih prihoda.

Očekuju još novca od države

Kada se to sagleda, nije ni čudo što vrh RTV-a, na čelu sa Miodragom Koprivicom i predsednikom Upravnog odbora Jovom Radićem, očekuje da država nastavi da finansira ovu medijsku kuću. Oni jednostavno nisu navikli da RTV ostvaruje bilo kakav prihod.

To pokazuje i Finansijski plan RTV-a za 2021. godinu gde piše da „plan investicija za 2021.godinu obuhvata plan preseljenja proizvodnje i izvođenja informativnog programa i emitovanja kompletnog televizijskog programa iz nove zgrade“.

– Kompletnim preseljenjem radnih procesa u novi objekat, kada se za to steknu uslovi, obezbeđivanjem sredstava za nastavak i završetak tehničko-tehnološkog opremanja, konačno će se objediniti svi radni procesi na proizvodnji, emitovanju i distribuciji programa svih medija na svim platformama RTV na visokim tehničkim standardima, na efikasan i racionalan način, uz visoku pouzdanost primerenu Javnom medijskom servisu Vojvodine – navodi se, između ostalog, u Finansijskom planu.

Otkrivene mahinacije ih ne sprečavaju da traže još novca

Ne treba zaboraviti ni ponašanje vrha RTV-a kada je u pitanju enterijersko opremanje nove zgrade. Naime, oni su prvo tražili čak 341 milion dinara (2,9 miliona evra). S obzirom na to da je ubrzo dobio negativan odgovor od Pokrajinske vlade, Koprivica je pristao da umanji sumu na, i dalje previsokih, 271 milion dinara (2,3 miliona evra). Kada država nije bila spremna da izdvoji ni ovaj iznos, generalni direktor RTV-a je po principu “daj šta daš” prihvatio 150 miliona dinara (1,2 miliona evra).

Jovo Radić/rtv.rs

Ostalo je nerazjašnjeno kako to da je nameštaj za koji je prvo tvrdio da košta 2,9 miliona evra na kraju mogao da se kupi i za manje od polovine te sume i šta je vrh RTV-a planirao da uradi sa razlikom od 1,7 miliona evra.

Dakle, posle svih mahinacija oko nabavke enterijera, ogromnih dugova, neopravdano velikog broja zaposlenih, čelnim ljudima RTV-a ne predstavlja nikakav problem da od države očekuju još novca.

Koprivica želi novi mandat

S obzirom da je čak i Igoru Miroviću, doskorašnjem Koprivičinom zaštitniku, jasno da se previše novca ulaže u pokrajinski javni servis i nije više spreman da ga finansira, generalni direktor RTV-a se sada okrenuo državnom budžetu.

– Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović je u potpunosti u pravu da je Pokrajina svoje obaveze ispunila i da Radio-televizija Vojvodine sredstva za dalje opremanje može da očekuje samo od Republike Srbije – rekao je on.

Dakle, Koprivica smatra da umesto građana AP Vojvodine, loše poslovanje kompanije na čijem je čelu sada treba da finansiraju svi građani Srbije.

Na sve to, on se sprema za obnovu mandata što je poseban skandal, s obzirom da je još 2016. godine kada je izabran za generalnog direktora već ispunjavao uslove za penziju. Ipak, na raspisivanje konkursa za izbor novog generalnog direktora RTV-a, će morati da se sačeka jer je većini članova Upravnog odbora istekao mandat još sredinom aprila a u međuvremenu nisu izabrani novi članovi, pa faktički trenutno nema ko da raspiše taj konkurs.

izvor: 24sedam.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *