DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE OŠTRO OSUĐUJE PRETNJE I UVREDE UPUĆENE NOVINARKI „STUDIJA B“ BARBARI ŽIVOTIĆ

Društvo novinara Vojvodine oštro osuđuje pretnje i uvrede upućene novinarki „Studija B“ Barbari Životić, koja je u petak uveče iz centra Beograda izveštavala sa protestne šetnje „Stop krvavimkošuljama“, predvođene opozicijom.

Društvo smatra da je Srbija država u kojojima dovoljno medijske slobode da novinari, na osnovu dostupnih informacija, procenei profesionalnog iskustva, izraze  svoje  viđenje aktuelnih dešavanja, a da im zbog togane budu dovedeni u pitanje fizička bezbednost i moralni integritet. Javno ugrožavanje dostojanstva ličnosti mlade novinarke, kao i pretnje batinama i smrću koje suusledile nakon njenog uključenja u emisiju „Panorama“ Studija B, zahtevaju nedvosmislenu osudu od svih novinarskih udruženja, kao i od celokupne javnosti.

Saglasni smo sa stavom koji je PROUNS izneou svom saopštenju, gde je istakao da svi novinari, bez obzira na to da li kritikuju vlast ili opoziciju, treba da imaju jednako pravo na slobodu govora, i to na osnovu „činjenica i sopstvene savesti“.

Takođe smatramo da je pokušaj maskiranja političkog neuspeha harangom na jednu reporterku,  u najmanju ruku, nemoralan.

Pozivamo kako državne organe, tako i sveaktere  javnog života, da odlučnije stanuu odbranu i novinarske profesije, bezbednosti i ostvarivanja prava na argumentovano iznošenje istine.

Petar Kočić, predsednik Društva novinara Vojvodine 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons