ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

Dr Radmila Zec: Očekivana epidemiološka situacija u Pirotu. Od najnovijih 700 ispitanih manje od 1 % pozitivno

Od početka epidemije Covid 19 do danas broj obolelih u Pirotskom okrugu bio je u blagom porastu i bez naglih skokova.  Prema podacima Zavoda za javno zdravlje do sada je ispitano 1.140 uzoraka, a registrovano je 107 pozitivnih slučajeva na Covid19 – u Pirotu 79, Babušnici 20, Beloj Palanci 7 osobe i Dimitrovgradu 1.

Broj obolelih, odnosno, lica koja imaju simptome virusa Covid 19, a bila su u bliskom kontaktu sa laboratorijski potvrđenim slučajevima, je 372, i sva su u izolaciji.

Prema rečima dr Radmile Zec, epidemiologa u Zavodu za javno zdravlje, situacija u Pirotu je očekivana s obzirom da je virus u populaciji.

Pojedini mediji, očigledno željni senzacija, kao da priželjkuju pogoršanje epidemiološke situacije svojim „bombastim“ naslovima i izveštajima stvaraju neistinitu sliku o stanju u Pirotskom okrugu kaže dr Zec. Najblaže rečeno ružno je tako pisati i iznositi neistine. Teško obolelih beba i majki dojilja nema.

Mere predostrožnosti u pirotskim preduzećima su na visokom nivou. Tigar tajers prednjači u pogledu bezbednosnih mera, a ništa ne zaostaje ni Tigar a.d, firme sa najvećim brojem radnika.U fabrike ne može ući ni jedan radnik na koga se može posumnjati da je prenosilac zaraze.

I na kraju razgovora dr Zec je još jednom naglasila da je epidemiološka sitaucija očekivana, virus je na slobodi i mogući su blaži oblici oboljevanja čime se stvara kolektivni imunitet, a u četvrtak će početi i seroepidemiološko istraživanje.

Preuzeto sa portala Pirot Plus Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *