DOBAR „ULOV“ CARINIKA NA GRADINI

Devize krili ispod pojasa i u duplom dnu

Carinici su u dve kontrole na graničnom prelazu Gradina, sprečili troje stranih državljana da iz Srbije iznesu neprijavljene devize u ukupnom iznosu od gotovo 120.000 evra.

Prvi pokušaj krijumčarenja deviza zabeležen je u popodnevnim časovima, 22. jula 2017. godine, kada se na izlaznu stranu prelaza, džipom „Nissan Qashqai“ dovezao holandski državljanin turskog porekla.

Vozač je prijavio lične stvari i 4.000 evra, posle čega mu je zatraženo da navedeni novac pokaže, što je on ljutito učinio, izražavajući nezadovoljstvo zbog vršenja detaljne kontrole.

Par trenutaka kasnije, pomenutom 39-godišnjem putniku rečeno je da izvadi sve iz džepova pantalona i tom prilikom je pronađeno dodatnih 20.000 evra, nakon čega je pokušao da se opravda govoreći da je sredstva podigao iz banke, kao i da nema više novca ni kod sebe, niti u automobilu.

Njegovu izjavu ubrzo je pobila činjenica da je, u trenutku kada su mu službenici rekli da podigne majicu i izvadi je iz pantalona, ispod pojasa pronađena platnena vreća sa još 50.000 evra.

Dva dana kasnije, na istom graničnom prelazu u pokušaju krijumčarenja deviza uhvaćeni su otac i sin, turski državljani koji su BMW-om putovali iz Nemačke u Tursku.

Uprkos tome što su odrično odgovorili na pitanje da li imaju nešto što bi trebalo da prijave za carinsku kontrolu, tokom detaljne kontrole automobila i prtljaga, u prtljažniku je pronađena torba sa duplim dnom, u koje je bilo smešteno šest koverata sa 73.800 evra u najrazličitijim apoenima.

Kako nisu imali potvrdu o unosu deviza u Srbiju, putnicima je u oba slučaja vraćen dozvoljen iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak od ukupno 117.800 evra privremeno oduzet do presuda koje će, budući da je reč o stranim državljanima, biti donete po hitnom postupku.

Devize skrivene oko struka i u vlažnim maramicama

Carinici su 25. jula 2017. godine, na graničnom prelazu Gradina, osujetili dva pokušaja stranih državljana da iz Srbije ilegalno iznesu gotovo 240.000 evra.

Devize su prvobitno pokušala da sakriju dvojica belgijskih državljana turskog porekla koja su u jutarnjim časovima na prelaz stigla BMW-om X6, belgijskih registarskih oznaka.

Pedesetogodišnji vozač carinicima je rekao da nema ništa da prijavi, ali je ličnim pretresom kod suvozača otkrivena veća količina neprijavljenih deviza.

Utvrđeno je da je suvozač struk obmotao maramom ispod koje su se krile tri koverte sa 292 novčanice od po 500 evra.

Јoš jedan slučaj krijumčarenja novca zabeležen je istog dana, u popodnevnim časovima, kada je na izlaznu stranu prelaza džipom marke „Porsche“ iz Holandije doputovala porodica holandskih državljana turskog porekla.

Svako od njih carinicima je prijavio iznos od 10.000 evra, a kao i u prethodnom slučaju, izjavili su da u Tursku, što im je bila krajnja destinacija, sem toga ne nose ništa što bi trebalo da prijave.

Vršeći kontrolu prtljaga, carinici su u jednom od kofera, među ličnim stvarima, pronašli pakovanje vlažnih maramica čijim su opipavanjem ustanovili da je površina previše neravna i da je moguće da je unutrašnjost, osim maramicama, ispunjena nekim neprijavljenim sadržajem.

Njihove sumnje ubrzo su potvrđene, jer je nakon presecanja pakovanja utvrđeno da su polovinu unutrašosti zauzele najlonske kese u koje je bilo upakovano 100.000 evra.

Prekršiocima je vraćeno po 10.000 evra, što je iznos koji putnici nisu u obavezi da prijave carinicima prilikom prelaska granice, dok je preostalih 236.000 evra privremeno zadržano, do presuda koje će biti donete po hitnom postupku.

Podsećamo da je u poslednje dve nedelje na graničnom prelazu Gradina sprečen nedozvoljen iznos deviza u ukupnom iznosu od preko 550.000 evra.

izvor i foto: Uprava Carina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons