DO NEDELJE U MANASTIRU „SVETI JOVAN BOGOSLOV” BIĆE IZLOŽENE MOŠTI SVETOG NEKTARIJA EGINSKOG

Mošti svetog Nektarija Eginskog trenutno se nalaze u Poganovskom manstiru.

Sveti Nektarije Eginski je grčki monah. Bio je nastojnik manastira na ostrvu Egina pored Atine, kojeg je sam osnovao. Rođen je u Silivriji Trakijskoj 1846. godine u siromašnom domu. Kao episkop Pentapoljski, za kratko vreme je stekao veliki ugled i u narodu i u crkvi. Umro je u Atini, 1920. godine. Kanonizovan je 1961. godine od strane Carigradske patrijaršije. Ovom novovekovnom svetitelju pripisuje se više od 2.000 čuda. Iguman manstira “Svetog Jovana Bogoslova “ u Poganovu, otac Mardarije, yadovoljan je cinjenicom da se  mosti ovog svetitelja nalaze u hramu u Poganovu.

Sveti Nekatrije je, radi nekolicine jedva pismenih žena koje su zavolele monaštvo, ostavio svoje boravište u Atini, svoje arhijerejstvo i svoje propovedanje, kao i svoje bavljenje bogoslovskim spisateljstvom, i posvetio se njihovom napasanju. Ovakva odluka Svetog Nekatrija je proizišla iz njegovog poštovanja prema monaštvu kao putu koji vodi ka hrišćanskom savršenstvu.

O čudima svetog Nektarija Eginskog svedočili su mnogi njegovi savremenici i sledbenici, a mole mu se posebno ljudi koji boluju od kancera. Do nedelje u manastiru „Sveti Jovan Bogoslov” biće izložene njegove mošti.

B. L.

foto: Danijel Zarkov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons