DO KRAJA GODINE ODLUKA O UVOĐENJU SISTEMA ZA PRIKUPLJANJE PET AMBALAŽE, NAJAVLJUJU IZ MINISTARSTVA ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

          Ministarstvo zaštite životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se potošačima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca.

Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način građanima davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je Tanjugu da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže. Prema rečima ministra, u toku je izrada studije o takozvanom „depozitnom sistemu“, koja će za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi.

Posle javne rasprave, ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude „otvoreno i zatvoreno“. Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji.

 

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons