ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DNEVNI IZVEŠTAJZZJZ PIROT ZA COVID 19 – 26.12.2020.g. PIROTSKI OKRUG VANREDNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Veliki broj obolelih je hospitalizovan, svakodnevno se registruju umrli.

Na današnji dan registrovano je ukupno 25 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 13, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 8 i Babušnica 3), i tri preminula  lica u Opštoj bolnici Pirot.

         Danas je  poslato 35 uzoraka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2711 osoba: u Pirotu 1671, Babušnici 303 , Beloj Palanci 448, Dimitrovgradu 289. Od početka epidemije do danas registrovano je 98 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 26.12.2020. preminulo je 67 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. Svakog dana povećava se broj zaraženih zapošljenih u zdravstvu.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 87 lica a ukinuta za 126 (potvrđeni i kontakti).

Juče, 25.12.2020. u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je 410 pregleda od kojih je 73 prvih i 337 kontrolnih. (22% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 92 bolesnika (64 iz Pirota, 8 iz Dimitrovgrada, 8 iz Babušnice, 12 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *