ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19 – 15.01.2021.g. PIROTSKI OKRUG

Broj 165

Datum 15.01.2021.

DNEVNI  IZVEŠTAJ  ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

15.01.2021.g.  PIROTSKI OKRUG

U TOKU JE  VAKCINACIJA  PRITIV COVID-a

        U  domovima zdravlja sa područja okruga vakcinisano je Pfizer-ovom vakcinom već 224 osoba ( zapošljenih u bolnici, domovima  zdravlja i Domu za stare u Dimitovgradu). U ZZJZ Pirot je sačinjen Plan vakcinacije za sledeću nedelju, kojim su obuhvaćeni privatni stomatolozi, privatne ordinacije, ostali zaposleni u domovima zdravlja i korisnici Doma za stare.  

Na današnji dan registrovano je ukupno 9 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih   lica sa područja okruga (Pirot 6, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 1  i Babušnica 1), i preminula su tri lica u Opštoj bolnici Pirot (2 iz Pirota i 1 iz Dimitrovgrada).

         Danas je  poslat 21 uzorak briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3055osoba: u Pirotu 1893, Babušnici 348 , Beloj Palanci 516, Dimitrovgradu 308. Od početka epidemije do danas registrovana su 132 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 15.01.2021. preminulo je 103 lica u Opštoj bolnici Pirot od Covida i sa Covidom.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 25 lica a ukinuta za  17 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno  ukupno 126 pregleda, od kojih je 30  prvih i 96 kontrolnih (24% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 28 bolesnika (16 iz Pirota, 3 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 3 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao NESIGURNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU ODRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *