ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 11.12.2021.g. PIROTSKI OKRUG EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA

Juče je dato 18 prvih, 46 drugih  i  122  treće doze vakcina protiv covid-a u okrugu.

Registrovana su 13 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena lica na području okruga (Pirot 8,  Dimitrovgrad bez podataka, Babušnica 3  i Bela Palanka 2 i bez podataka za antigene testove).  U ovom epidemijskom talasu registrovano je 5810 pozitivnih lica. U oktobru je registrovano  2439 pozitivnih lica, u novembru  1207, što je za 50% manje u odnosu na oktobar, od početka decembra  270.

Na osnovu epidemiološkog ispitivanja PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH NAJMANJE pet do sedam puta veći (obolele su čitave porodice, neki se ne javljaju lekaru, ne testiraju se svi sa sumnjom na Covid, dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i epidemioloških podataka).

KUMULATIVNE STOPE NOVOOBOLELIH NA 100000 stanovnika u zadnjih 14 dana u gradu Pirotu su u blagom padu. U opštinama  Dimitrovgrad i  Babušnica registruje se blago povećanje  stopa novoobolelih, dok se u opštini Bela Palanka registruje najveći rizik za prenošenje virusa.

Juče je u Covid ambulanti u Tijabari Doma zdravlja Pirot obavljeno 176 pregleda od kojih su 32 prva i 144kontrolna. U Covid ambulanti za decu u Dečjem dispanzeru na Keju  obavljeno je 142 pregleda od kojih su 63 prva  i  79 kontrolnih .

U Opštoj bolnici Pirot leči se 27 obolelih lica od Kovid-a 19, i to 10 iz Pirota, 4 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 7 iz Bele Palanke.

Epidemiološka situacija u okrugu procenjuje se kao NEPOVOLJNA .

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *