ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DNEVNI IZVEŠTA ZZJZ PIROT ZA COVID 19 – 13.01.2021.g. PIROTSKI OKRUG

Broj 131

Datum 13.01.2021.

DNEVNI  IZVEŠTAJ  ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

13.01.2021.g.  PIROTSKI OKRUG

POČELA  VAKCINACIJA  PRITIV COVID-a

        Danas su domovi zdravlja sa područja okruga preuzeli Pfizer-BioNTech COVID -19 vakcine  i otpočela je vakcinacija za zaposlene u kovid bolnici, kovid-ambulantama domova zdravlja sa okruga, kao i zaposlenima u Domu za smeštaj starih lica u Dimitrovgradu, za zdravstvene radnike na prijemno trijažnim odeljenjima domova zdravlja, prema unapred sačinjenom planu za ovu nedelju.  

Na današnji dan registrovana su ukupno 24 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena   lica sa područja okruga (Pirot 14, Dimitrovgrad 1, Bela Palanka 7 i Babušnica 2), i preminula su dva lica u Opštoj bolnici Pirot (1 iz Pirota, 1 iz Dimitrovgrada).

         Danas su  poslata 24 uzorka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 3027osoba: u Pirotu 1876, Babušnici 345 , Beloj Palanci 509, Dimitrovgradu 307. Od početka epidemije do danas registrovano je 128 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 13.01.2021. preminulo je 99 lica u Opštoj bolnici Pirot.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 26 lica a ukinuta za  24 (potvrđeni i kontakti).

Juče je u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno  ukupno 159 pregleda, od kojih je 46  prvih i 113 kontrolnih (29% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). Postepeno se smanjuje broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 34 bolesnika (20 iz Pirota, 5 iz Dimitrovgrada, 7 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke).

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je nesigurna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI SE POSTEPENO SMANJUJE

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *