ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DIMITROVGRADSKI MATURANTI SPREMNI ZA 13. PLES U CENTRU GRADA

U Balkanskoj ulici, u centru grada, ispred zgrade Opštine Dimitrovgrad, 19. maja tačno u podne, učenici završnih razreda dimitrovgradske gimnazije i osnovne škole plesaće „Kadril“. Kao i svake godine, još od 2010-e, dimitrovgradski maturanti će zajedno sa vršnjacima širom Srbije i Evrope obeležiti završetak srednjoškolskog i osnovnog obrazovanja.

Maturanti će svoje poslednje školske dane obeležiti zajedničkim plesom ispred zgrade Opštine, u petak, 19. maja, tačno u podne. Uz zvuke Četvrte slike Štrausove operete „Slepi miš“, učenici završnih razreda Osnovne škole i gimnazije, plesaće „Kadril“ zajedno sa Evropom, i prikazati plesne veštine koje su uvežbali za ovu priliku. Svetlana Stojanov, nastavnica srpskog jezika, i ove godine se potrudila da maturanti uvežbaju korake.

Мanifestaciju za maturantkinje i maturante dimitrovgradske osnovne škole i gimnazije tradicionalno organizuje Turistička organizacija Caribrod. Ove godine će u prepoznatljivim majicama, sa pištaljkama i belim kišobranima, plesati nešto manje od 100 maturanata. Marija Dimitrov, organizator za razvoj i promociju turističkog proizvoda, Turističke organizacije Caribrod, kaže da je sve spremno za ovu maturantsku paradu.

Maturantska parada datira još iz 2001. godine, kada je na jednom mestu plesalo 3.128 registrovanih maturanata, u tada eksperimentalnom projektu koji je osmislio Tomaž Ambrož iz Ljubljane. Ples maturanata se u Srbiji održava od 2005-e godine, a od 2008-me pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo omladine i sporta. Dimitrovgrad se uključio 2010. godine. Organizator je Turistička organizacija Caribrod, u saradnji sa osnovnom školom i gimnazijom i Opštinom Dimitrovgrad.

A.K.

foto: arhiva RTC

video: Milan Ilijev

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *