DIMITROV: VIŠE SREDSTAVA ZA OPŠTINE SA INOVATIVNIM USLUGAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

U petak je u Beogradu u organizaciji Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije EU u Srbiji održana konferencija „Pokretanje procesa izrade Strategije socijalne zaštite u Republici Srbiji“. Tema je bila izrada strategije socijalne zastite u Republici Srbiji, a prisutne su između ostalih pozdravili državni sekretar resornog ministarstva Nenad Nerić, šef sektora I operacija – pravosuđe, unutrašnji poslovi i socijalna inkluzija EU delegacije u Srbiji Nikola Bizel i predstavnik UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo. U radu konferencije učestvovao je i predsednik opštine Dimitrovgrad i predsednik odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Vladica Dimitrov. 

Dimitrov je govorio o aktuelnom stanju u socijalnoj zaštiti iz ugla lokalnih samouprava i predlozima za rešenje nekih problema koji su uočeni . Najviše je bilo reči o održivosti usluga socijalne zaštite sa aspekta finansiranja od strane lokalnih budžeta, ali i od strane namenskih transfera iz republičkog budžeta. Govorio je o potrebi redefinisanja kriterijuma za dodelu transfera socijalne zaštite opštinama, kao i da je neophodno značajnije finansijski sagledati lokalne samouprave koje imaju inovativne usluge i koje izdvajaju značajna sredstva iz lokalnih budžeta za te namene. Dimitrov je upoznao prisutne sa uslugama koje se pružaju korisnicima u opštini Dimitrovgrad posebno o Hiporehabilitaciji i Inkluzivnoj igraonici. Na konferenciji je zauzet zajednički stav da centri za socijalni rad ne mogu biti pružaoci usluga, već ustanove koje će mapirati i upućivati korisnike pružaocima, ali i vršiti nadzor i kontrolu kvaliteta pružene usluge.
Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Saveta evrope, nevladinih organizacija pružaoca usluga, centara za socijalni rad, komore socijalne zaštite i drugi.

foto: Kabinet predsednika opštine Dimitrovgrad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *