ВЕСТИ

DANAŠNJOM VIDEO KONFERENCIJOM, ZAVRŠENA JE REALIZACIJA PROJEKTA IZ IPA PROGRAMA PREKOGRANIČNE SARADNJE BUGARSKE I SRBIJE

Ovaj projekat sufinansira Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Današnjom video konferencijom, završena je realizacija projekta iz IPA programa prekogranične saradnje Bugarske i Srbije. Partneri dimitrovgradskoj školi u projektu koji je trajao 15 meseci, bili su Udruženje „Azbukari“ iz Sofije i škola „Ivan Vazov“ iz sela Aldomirovci.

„Promenimo svet! Možda je ovo željeni cilj svakog od nas. Ali kada je reč o tome da svet treba da bude bolji, ne samo za nas već i za našu decu, onda ćemo morati zajedno da odlučimo – kako živeti, kako bi pretvorili svoje snove u njihov sretan život. Ovaj moto nas je okupio da učestvujemo u projektu – CB007.2.22.112 „VellBeCome“ u okviru Interreg-IPA programa za prekograničnu saradnju Bugarska – Srbija 2014-2020.“

Ovim rečima je otvorena današnja konferencija na kojoj su učestvovali projektni timovi koji su bili partneri na projektu WellBeCome. Projektnom timu OŠ „Hristo Botev“ putem video linka pridružili su se i partnerski  projektni timovi iz Bugarske,  Udruženje građana „Azbukari“ iz Sofije i OŠ „Ivan Vazov“ iz Sela Aldomirovci, opština Slivnica, i podelili iskustva i rezultate ostvarene u toku relaizacije projekta WellBeCome.

Glavni cilj projekta  WellBeCome je podsticanje saradnje i inicijativa među mladima u pograničnom regionu radi promocije zdravog i ispunjenog načina života.

Koncept WellBeCome je novi obrazovni pristup za stvaranje navika među decom i mladima za zdrav način života i ishranu, praktikovanje redovnih sportskih aktivnosti, razvoj ličnosti, razvoj emotivne inteligencije i formiranje ljudskih vrednosti, kako bi deca mogla da uživaju u aktivnostima i pozitivnom načinu života.

U analizi rezultata naglašeno je da je projekat uspešno realizovan uprkos epidemiološkoj krizi koja je pratila većim delom realizaciju projekta i da su, sem dve aktivnosti – Završni susreti u Dimitrovgradu i Slivnici, sve ostale aktivnosti u celosti realizovane.

Rezultati ovog projekta su dve „WellBeCome“ učionice u školama u Dimitrovgradu i Aldomirovcima, WellBeCome internet platforma, obrazovni materijali za trenere i učenike, 20 obučena trenera za WellBwCome koncept obrazovanja, po 10 iz Dimitrovgrada i Slivnice, obučeno po 200 učenika iz svake škole. Realizovanjem aktivnosti u parnerskim školama podstaknuta je saradnja mladih u pograničnom regionu i kako se projektni timovi nadaju, završetkom projekta neće biti završena, a ostvarena partnerstva i uspostavljena saradnja će se nastaviti.

Ova publikacija je napravljena uz pomoć sredstava Evropske unije kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija pod brojem CCI No 2014TC16I5CB007. Jedinstveno odgovorno lice za sadržaj ove publikacije je OŠ „Hristo Botev“, Dimitrovgrad,  R Srbija i ni na koji način ne može biti tumačen kao stav Evropske unije ili Upravljačkog tela programa.

A.K.

foto i video: Miki Ilić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *