DANAS SE ŠIROM SVETA OBELEŽAVA SVETSKI DAN TURIZMA

Datum 27. septembar izabran je, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut ove organizacije.

Svrha proslave Svetskog dana turizma je podizanje javnosti svest globalne zajednice o vrednosti i značaju ove najprofitabilnije privredne grane. Tom prilikom poruku je na zvaničnom sajtu Svetske organizacije Turističkih novinara i pisaca u turizmu svetu uputio i nekadašnji ministar turizma Tunisa i dugogodišnji predsednik ove asocijacije Tijani Haddad .

„Pandemija KOVID-19 deo je našeg života, utičući na mnoge zemlje na različite načine i zahtevajući prilagođeni odgovor. Divergentni odgovori postavljaju pitanja o spremnosti na globalnom nivou. Moć kovida promenila je naš profesionalni i privatni život, sa nadom da će sve vlade, globalne ili nacionalne institucije, nacionalne zdravstvene vlasti, zajedno sa odgovornošću, jedinstvom, solidarnošću svake osobe na svetu pobediti ovog moćnog neprijatelja. Zdravlje je najvažnije svima. Moramo biti odgovorni prema sebi i drugima. Turistička industrija je teško pogođena. Svi članci se fokusiraju na trenutni strah od koronavirusa, takođe naglašavaju važnost turizma u svim svetskim destinacijama, kao i na to kako mediji mogu uticati na percepciju datog društvenog, istorijskog i kulturnog konteksta.“ istakao je Haddad .

„U svakodnevnom sam ličnom ili grupnom kontaktu sa nacionalnim udruženjima Fijet i pojedinim članovima. posebno iz rizičnijih zemalja. I dalje ću biti u kontaktu sa svima vama kako bih pratio situaciju, rizičnu situaciju, porodicu i prijatelje. Jesen je  test za hitne slučajeve u zdravstvu za sve zemlje, za sve nas koji se razlikujemo po snazi i vanrednim situacijama, verovatno da se međusobno ne sretnu i zaraze na događajima. Naše zdravlje je najvažnije. Zdravi možemo sve.“

Svake godine se ovaj dan obeležava sa posebnom temom. Ove to je uloga koju turizam ima u očuvanju i promociji kulture i nasleđa širom sveta.

Turizam pomaže ruralnim zajednicama da se pridržavaju svojih jedinstvenih prirodnih i kulturnih nasleđa, podržavajući konzervatorske projekte, posebno one kojima se čuvaju ugrožene vrste, izgubljene tradicije ili ukusi.

B.L.

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons