ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA. U DIMITROVGRADU SE GODIŠNJE PRE VREMENA RODE JEDNA DO DVE BEBE

Svako 10-to dete u svetu se rodi pre vremena. U Srbiji, to je više od 4.000 beba godišnje. Njihov dalji razvoj nije bez rizika. Potrebna im je pomoć svih nas. Pomoć, ohrabrenje i podrška potrebni su i njihovim porodicama. Danas je njihov Dan.

Kada postanemo roditelji, pred nama se nađu razni izazovi. Puno je situacija koje nas stavljaju na ispit. Sve to, utoliko je teže kada beba stigne pre vremena. Širom planete obeležava se Dan prevremeno rođene dece. Roberta i Anastasija Ilijev, na rođenju su  bile teške svega 2kg i 200gr, odnosno 1kg 980 gr , a umesto toplih ruku majke, prvo su ih obgrlile sonde inkubatora. Trudnoća Danijele Ilijev u početku je bila sasvim obična i rasla je normalnim tokom. Sve do dana kada je krenuo prevremeni porođaj. Svoju priču, Danijela, majka sada već dve prelepe devojke, podelila je sa nama.

Podrška. To je reč koja, od momenta dolaska na svet svakog deteta rođenog pre vremena, postaje za njega i njegovu porodicu najvažnija. Oslonac koji su im lekari i medicinsko osoblje bili u tim momentima, beskrajno je značajan. Podrška i pomoć prijatelja, rođaka i porodice je najveća.

Osim zdravstvenog osoblja, majkama prevremeno rođene dece najveću podršku daju  patronažne sestre. One nastavljaju da pomažu majkama „malih divova“ oko nege i ishrane, kao i u jačanju fizičkog i psihičkog razvoja. Suzana Milev, patronažna sestra Doma zdravlja u Dimitrovgradu kaže da malo mesto i patrijarhalna sredina u kojoj živimo, kao i očuvanje reproduktivnog zdravlja igra veliku ulogu. Jedna smo od retkih sredina gde je broj prevremeno rođenih beba mali, jedna do dve godišnje, dodaje Mileva.  

А.К.

foto: porodični album porodice Ilijev

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *