ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

DAN PLANETE ZEMLJE – AKCIJA ČIŠĆENJA

Svake godine, 22. aprila, obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje. Ovaj dan se obeležava u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posledica po životnu sredinu. Pedeseta godišnjica Dana planete Zemlje protiče u senci globalne pandemije izazvane virusom korona, a obeležava se u znaku pčela, kao važnog faktora očuvanja i obnove biodiverziteta na našoj planeti.

U obeležavanje Dana planete zemlje uključili su se i pojedini dimitrovgrađani, koji su danas organizovali akciju čišćenja dela puta od Stacionara prema Pametniku.

Žitelji naselja „Jovšina mala“ su svojim današnjim gestom pokazali da svako od nas može da bude deo ove priče i da svoj doprinos za čistiju planetu. Branislav Vasov je samo jedan od učesnika akcije.
Briga za životnu sredinu je briga za čoveka, za zdravlje svih nas i budućih generacija. Današnji dan je svima nama podsetnik da nam Zemlja i njeni ekosistemi daju život, dan kada se posebno svojim gestovima borimo protiv narušavanja životne sredine. Naravno da među nama ima i onih koji nesvesno zagađuju prirodu, ističe Vasov.

Svake godine milioni ljudi širom sveta se na različite načine uključuju i učestvuju u obeležavanju Dana planete Zemlje. Cilj je pronaći održivo rešenje za zdravu i ekološku životnu sredinu, a to možemo samo svi zajedno ali i svako od nas kao pojedinac. Vasov bi voleo da današnja akcija prikupljanja smeća opomene “nesavesne”, a ostale mlade ljude, pozove, da im se pridruže i podrže ih u svemu ovome.

Današnja spontana ali vrlo korisna akcija, sprovedena je u skladu sa propisanim merama. Svi učesnici su nosili maske i zaštitne rukavice i radili su u grupama po dvoje.

novinari: Nadežda Stojanović, Dimitrina Velkov

foto: Miki Ilić, Branislav Vasov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *