ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

APEL GRAĐANIMA DA NE PALE TRAVU I NISKO RASTINJE NA OTVORENOM PROSTORU

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, posebno u blizini obradivih poljoprivrednih površina ili šuma, zbog opasnosti od širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.
U saopštenju se navodi da toplo vreme pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njihovom brzom širenju. Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od njenog ruba. Za fizička lica koja prekrše odredbe Zakona o zaštiti od požara propisane su novčane kazne: za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.
Ukoliko dođe do požara, potrebno je da građani što pre o tome obaveste vatrogasnu službu na broj telefona 193.
Iz Sektora za vanredne situacije najavljeno je da će u narednom periodu, nadležne inspekcijske službe, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

foto: arhiva RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *