2020. JE PRESTUPNA GODINA, TAKO DA FEBRUAR OVE GODINE IMA 29 DANA

Jedna solarna godina, tj. vreme koje je potebno našoj planeti za punu rotaciju oko sunca, traje 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi. Tih dodatnih 5 i nešto sati vremena, o kojima niko ne voli da govori, upravo su razlog zašto imamo prestupne godine. Svrha prestupnih godina je da pomognu u prilagođavanju gregorijanskog kalendara solarnom kalendaru. kao da se osigura relativna tačnost solarnih događaja poput prolećne ili jesenje ravnodnevnice. Međutim, čak ni dodatni dan u februaru na svake 4 godine ne može da osigura potpunu usklađenost, zbog čega se naučnici ponekad pozivaju i na „Prestupnu sekundu“ .

Godina je prestupna ako su poslednje dve cifre godine deljive sa četiri. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prethodne prestupne godine, 2016. u Srbiji su 29. februara rođene 142 bebe, 74 dečaka i 68 devojčica.

Iako je objašnjeno zašto svaka četvrta godina ima dan više, u narodu su zaživela verovanja prema kojima su prestupne godine „baksuzne“, pa ne bi trebalo započinjati nikakve ozbiljne poslove.

Na svetu postoji oko 4 miliona ljudi koji su rođeni baš 29. februara, a verovatnoća da će se neka beba roditi baš tog datuma je 1:1.500.

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons