ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

1. MART – SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE

Današnji datum obeležava se kao Svetski dan civilne zaštite. Ove godine, tim povodom, u Srbiji će biti organizovane brojne manifestacije, sa ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige, saopšteno je iz sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.
Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija.
Sektor za vanredne situacije intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano 111 specijalizovanih jedinica za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i slično.
Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite na Generalnoj skupštini 1990. godine, jer je tog datuma 1972. usvojen statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *