ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

УХАПШЕНЕ 53 ОСОБЕ ЗБОГ ФИНАНСИЈСКИХ МАЛВЕРЗАЦИЈА

Припадници Министарства унутрашњих послова, у опсежној акцији спроведној у више градова Србије усмереној на спречавању и сузбијању финансијског криминала и корупције, посебно везано за злоупотребе у државним органима, у сарадњи са надлежним тужилаштвима и пореском полицијом ухапсили су 53 особе и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 25 лица.

Акција је спроведена у Београду, Панчеву, Новом  Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Јагодини, Крагујевцу, Зајечару, Нишу, Лесковцу и Пироту, а осумњичени се терете да су, од 2005.  године до данас, извршили више кривичних дела којима су буџетима Републике Србије, аутономне покрајине Војводине, локалних самоуправа у Јагодини и Лебану и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од 1.038.134.358,07 динара, односно око 10 милиона евра.

Ухапшени се сумњиче да су починили кривична дела прање новца, пореска утаја, злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба службеног положаја, проневера, превара, трговина утицајем, примање мита и фалсификовање службене исправе.

Постоје основи сумње да су осумњичени извршењем кривичних дела нанели штету буџету Републике Србије, буџетима града Јагодине и општине Лебане, Фонду за капитална улагања Аутономне покрајине Војводина, Покрајинском секретаријату за науку и технолошки развој Војводине, јавним предузећима и више правних и физичких лица.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Пироту, по налогу Вишег јавног тужилаштва у том граду, ухапсили су руководиоца продајно сервисног објекта у „Ти-кар Трговине“ В.П. (1963), због постојања основане сумње да је почилила кривично дело проневера.

Постоје основи сумње да је  В.П., у намери да себи прибави противправну имовинску корист, у својству рачунополагача продавнице присвојила робу у износу од 3.066.521,00 динара, која јој  је поверена у продајно сервисном објекту привредног друштва “Ти-кар Трговине ” ДОО Пирот у Шапцу.

извор: ПУ Пирот

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *