Прекинут концерт Габријеле Пејчев у Хрватској

Један концерт и скуп протераних Срба у околини Задра изазвао је револт групе локалних Хрвата. Група мушкараца на моторима прекинула је концерт српске певачице Габријеле Пејчев у приватном поседу на Шибенском залеђу, под изговором да траже певача који песмама велича Српску Крајину.
„Ситуација која нам се десила у Хрватској била је поприлично страшна. Били смо у страху и да преспавамо тамо јер нисмо знали шта ће се даље дешавати“, прича Габријела Пејчев.
Габријела Пејчев описује како се окупљање Срба повратника из Морполаче код Бенковца од свечарског претворило у инцидентно. Група од 30 мушкараца, машући хрватским заставама, упала је на приватни посед и прекинула музику претећи окупљенима:
„Уплашила сам се наравно прво за себе, па за своје колеге који ме свуда прате и који такође никада нису доживели сличну ситуацију, и за све оне људе који су били тамо и који су сасвим мирно хтели да прославе тај дан пошто доста дуго нису били ту. Уплашила сам се за ону дечицу која су цео дан била ту са нама и на крају су морала да оду заједно са својим родитељима“.
Оглас за насилнике обајвљен је на Фејсбук страници кошаркашког клуба Задар:
„Сви ви којима је Хрватска у срцу дођите данас у 18 сати у хрватско село Вукшић, одакле ће се кренути према Морполачи и покажимо овим мирним просвједом заједништво и спријечимо величање великосрпства у Хрватској“.
Портпарол задарске полиције Елис Жодан умањује озбиљност инцидента.
„Осигуравали смо окупљање и све је протекло у реду. Било је мало надвикивања с једне и друге стране, али ништа озбиљније“, рекао је Жодан.
Колико је ипак било озбиљно, сведочи протест Жељка Бајалице из удружења Српски одбор солидарности, који је после овог инцидента изјавио да Хрватска није демократска држава и да не може својим грађанима да осигура мир и сигурност.

Izvor: RTS

Photo: Alo.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.