ПЛАНЕТАРИЈУМ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ

               У основној школи јуче је гостовао мобилни планетаријум Астрономског друштва Србије, а интересовање за посету планетаријуму међу основцима је било изузетно велико. Циљ програма је да се деца анимирају на природне науке, да им се подигне еколошка свест, као и да се упознају са основним појмовима о свему што нас окружује.

                  Шатор планетаријума смештен је у фискултурну салу Основне школе, а током читавог дана групе ученика су се смењивале, како би у друштву својих учитељица и предметних наставника погледали и послушали причу о основним појмовима из света који нас окружује. Ненад Стевић, предавач Астрономског друштва Србије, каже да је ово прилично згодан начин да се деци, поготово у млађим разредима на најприхватљивији начин прикажу неке ствари и да их они тако најлакше и упамте.

                 Циљ овог програма је да се деца у основним школама анимирају на природне науке, да им се мало подигне еколошка свест и да их се упозна са основним појмовима о васиони, сунчевом систему, планетама и звездама.
Оријентација у природи на основу положаја звезда, распоред сазвежђа која се могу видети са наших простора, називи планета у нашем сунчевом систему, основни појмови из екологије, само је део онога што ученици имају прилику да чују и виде у 35 минута, колико траје презентација.

                   Тако су деца сазнала – како у свако време, при ведром небу пронаћи звезду северњачу, да се најсјајнија звезда видљива са земље у зимском периоду зове Сиријус, колико планета има у сунчевом систему и како се зову, од чега се састоји Сунце, још колико дуго ће нас грејати, о кометама, астероидима, метеорима, као и бројне друге занимљиве ствари о свему што нас окружује у бескрајној васиони.

Фото: РТ Цариброд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons