Зелено светло ЕУ за гасни центар у Бугарској, подршка и Србији

                      Бугарска је добила зелено светло ЕК да гради гасни дистрибутивни центар „Балкан“ у Варни. То је саопштио бугарски премијер на конференцији у Варни коју је организовао уз подршку Брисела и 30 светских гасних компанија, међу којима је био и „Србијагас“. Из Варне, порука и да Србија може да рачуна на финансијску подршку за гасовод Димитровград-Софија.
Гасно чвориште на бугарским обалама Црног мора симболично је названо „Балкан“, јер је план да се у њега слива гас из свих извора у Југоисточној Европи, укључујући и руски гас. Инвестиција је вредна око две милијарде евра, а капацитет је 43 милијарде кубика гаса годишње. Премијер Бугарске Бојко Борисов подсећа да је пре само шест месеци ова идеја звучала као хипотеза, а данас је представљена највећим светским компанијама.
„Верујем у овај пројекат. После позитивне оцене Европске комисије о гасном чвору, следе преговори са земљама региона, али и са Русијом“, најављује Борисов. Гасни дистрибутивни центар у Варни пратиће изградња гасовода који ће Бугарску повезати са гасним правцима „Тап“, „Танап“ и „Истринг“, као и гасоводима са суседима на чијим се пројектима већ ради, међу којима је и онај од Димитровграда до Софије.
Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић каже да ће се према плану који су изнели представници Европске комисије, све интерконекције, укључујући и интерконекцију према Србији, финансирати новцем ЕК, односно новцем из фондова ЕУ. „Ако сам добро разумео бугарског премијера, он сматра да пре свега Бугарска, али и цела југоисточна Европа, има право на неку врсту накнаде или нове могућности због пропасти пројекта ‘Јужни ток'“, каже Бајатовић.
За Србију још једна вест. Анализа Европске комисије, представљена на скупу, предвиђа раст потрошње гаса за готово 50 одсто више од ранијих прогноза. То је још једна потврда убрзаног привредног развоја наше земље.

trasaизвор: rts.rs

фото: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons