ВЕСТИИСТАКНУТОСЛД

ЗАПЛЕЊЕНИ ЛЕКОВИ, СТЕРОИДИ И СУПЛЕМЕНТИ

                Царински службеници су 13. и 14. марта на граничним прелазима Ватин и Градина и на царинском пункту Мердаре запленили већу количину лекова, суплемената и стероида.

                На царинском пункту Мердаре 13. марта 2017. године заплењено је 500 таблета лека „Alprax“, који садржи психоактивне супстанце. Десет кутија овог лека са по 50 таблета цариници су пронашли приликом детаљне контроле аутобуса косовских регистарских ознака, који саобраћа на релацији Призрен-Беч.

               Претходно су и возач и путници рекли да немају ништа да пријаве за контролу. Сакривени лекови пронађени су у простору за ручни пртљаг изнад другог пара седишта у аутобусу. Како овај лек садржи психоактивну материју и спада у групу дрога и психоактивних супстанци, даљу надлежност у овом случају преузела је полиција.

                  Истог дана је приликом улазне контроле на граничном прелазу Ватин, у кабини камиона домаћих регистарских ознака, пронађено 26 кутија са по 20 капсула суплеманта „Sigumir A4“. Камион натоварен грађом је детаљно прегледан и том приликом су у касети изнад волана у кабини пронађени непријављени суплементи.

 

                На граничном прелазу Градина је 14. марта 2017. године, такође на улазу у земљу, детаљно прегледан аутомобил „BMW X5“ бугарских регистарских ознака, којим су путовала двојица бугарских држављана. Они су на гранични прелаз дошли траком обележеном зеленим семафором, резервисаном за путнике који немају ништа за царињење, што су и рекли у разговору са цариником, тврдећи да иду приватним послом до Београда.

                  Приликом прегледа возила, у торби која се налазила у пртљажнику пронађено је 40 пен уложака лека „Gentropin“ белгијског порекла. Накнадном провером утврђено је да се ради о леку који се користи у терапији код деце са урођеним или стеченим дефицитом хормона раста, као и да се овај лек налази на позитивној листи РФЗО, али да је његов увоз строго контролисан и да се издаје искључиво на лекарски рецепт ендокринолога, јер је уочено много злоупотреба од стране бодибилдера.

                       У торби другог путника, пронађено је 10 кутија са укупно 300 таблета стероида „Anadrol Depot“ од 50 мг.

                    Поред непријављених лекова и стероида, у овом случају је задржан и аутомобил, јер вредност кријумчарене робе прелази једну трећину вредности возила.

Извор и фото: Управа Царина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *