ZZJZ: U Okrugu do 13. jula potvrđen 251 slučaj koronavirusa, u Pirotu 181. Epidemiološka situacija se pogoršava

DNEVNI  IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

13.07.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

– Do 13.07.2020. ukupno je uzorkovano 2615 briseva na RT-PCR, od kojih je testirano 2579 uzoraka, za 36 se čekaju rezultati. Od 6 ponovljenih uzoraka još 2 lica su pozitivna. Značajno je da su  zadnji rezultati pokazali broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih 67% pozitivnost (12 pozitivnih od 18)

Danas je poslato 27 uzoraka u laboratoriju u Beograd. Dana 13.07.2020. uzorkovano još 10 uzoraka sa područja okruga. 

Na području okruga ukupno je laboratorijski potvrđena 251 osoba: Pirot: 181 Babušnica 29  B.Palanka:39; Dimitrovgrad 2

Od 10.06.2020. do 13.07.2020. registrovano je 95 laboratorijski potvrđenih novoobolelih lica iz 81 porodice. Među potvrđenima su lica zapošljena u različitim ustanovama i firmama, radon aktivno stanovnoštvo, omladina i deca. Sva lica potrđena na COVID su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovihporodica. Najveći broj obolelih, 60,2%, registrovan je u uzrasnoj grupi od 30 do 60 godina.

BROJ LABORATORIJSKI POTVRĐENIH JE SAMO VRH LEDENOG BREGA, SVAKODNEVNO SE POVEĆAVA BROJ OBOLELIH, što se vidi iz velikoj broja pregleda u COVID ambulanti. Zadnjih nekoliko dana obavi se oko 70 pregleda dnevno, od kojih je 80% sumnji na covid infekciju. Epidemiološkim ispitivanjem otkrivaju se porodične epidemije, kao i daleko veći broj obolelih u odnosu na broj testiranih i potvrđenih. EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U PIROTU SE POGORŠAVA.

JOŠ TRI novoobolela lica su hospitalizovana u KC Niš, jedno lice je otpušteno iz KC Niš.Na grudnom odeljenju Opšte bolnice trenutno se nalazi osmoro obolelih

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA se procenjujekao NEPOVOLJNA POD KONTROLOM ZDRAVSTVENE SLUŽBE I UZ STROGU PRIMENU SVIH MERA odstrane  SVAKOG POJEDINCA SUZBIĆEMO ŠIRENJE EPIDEMIJE NA LOKALNOM NIVOU!!!

DA SITUACIJA NE IZMAKNE KONTROLI NEOPHODNO je POŠTOVATI SVE  MERE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA PIROTA  NOŠENJE MASKI U ZATVORENOM PROSTORU, FIZIČKA  DISTANCA OD 1,5m, PRANJE RUKU, IZBEGAVANJE MASOVNIH OKUPLJANJA 

SVAKO LICE KOJE DOBIJE SIMPTOME AKUTNE RESPIRATORNE INFEKCIJE TREBA DA SE IZOLUJE OD ČLANOVA PORODICE I SVIH OSTALIH 

PONAŠAJTE SE KAO DA JE SVAKO OKO NAS POTENCIJALNO ZARAŽEN (zbog postojanja zaraženih bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom)

VIRUS INTENZIVNO CIRKULIŠE U POPULACIJIOTKAZATI SLAVLJA, PROSLAVE I OKUPLJANJA U ZATVORENOM PROSTORU

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

izvor: Pirot Plus Online

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.