ZZJZ Pirot: Tokom vikenda i praznika manji broj pregleda i testiranja. Danas 14 novih slučajeva, epidemiološku situaciju držati pod kontrolom

DNEVNI  IZVEŠTAJZZJZ PIROT  ZA COVID 19

04.01.2021.g.  PIROTSKI OKRUG

Na današnji dan registrovano je ukupno 14 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih  lica sa područja okruga (Pirot 13, Dimitrovgrad /, Bela Palanka / i Babušnica 1), dok je    juče i danas preminulo 6  lica u Opštoj bolnici Pirot. U dane praznika i vikenda je uvek evidentno smanjen broj pregleda, broj uzorkovanih briseva na PCR i  antigeni test, pa i broj pozitivnih. Očekuje se povećan broj registrovanih lica u narednim danima.

         Danas  su  poslata 33 uzorka brisa na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu. 

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2880 osoba: u Pirotu 1790, Babušnici 320 , Beloj Palanci 473, Dimitrovgradu 297. Od početka epidemije do danas registrovano je 118 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 04.01.2021. preminulo je 89 lica u Opštoj bolnici Pirot. 

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. 

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 21 lice a ukinuta za 73 (potvrđeni i kontakti).

Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 132 pregleda od kojih je 26  prvih i 106 kontrolnih (25% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 57 bolesnika (39 iz Pirota, 10 iz Dimitrovgrada, 4 iz Babušnice, 4 iz Bele Palanke). 

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons