ZZJZ PIROT: STIGLI REZULTATI ZA 22 UZORKA, 3 POZITIVNA NA COVID 19

DNEVNI  IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

11.08.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 11.08.2020.g. na području Okruga ukupno je uzorkovano 3.208  briseva na  RT-PCR. Danas je uzorkovano još 29 briseva i dostavljeno laboratoriji IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih u Okrugu do danas su laboratorijski potvrđene 354 osobe: u Pirotu  238, Babušnici  33, Beloj Palanci  79, Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 11.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja Pirotskog okruga.

Na dan 11.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 22 uzorka, od kojih su tri pozitivna na Covid-19, i to 2 iz Pirota i 1 iz Babušnice.

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 198 laboratorijski potvrđenih lica, Pirot – 129, Bela Palanka – 59, Babušnica – 7 i Dimitrovgrad – 3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (63 lica su u izolaciji).

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot  danas su dva bolesnika pod sumnjom na Covid infekciju otpuštena kući. U prethodnoj nedelji broj pregleda u Covid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je dvostruko smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.  

Epidemiološka situacija u Pirotu je i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE  DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE.

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u Republici Srbiji, postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru (nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

izvor: plusonline.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.