ZZJZ Pirot: Registrovano 14 novih slučajeva kovida 19

DNEVNI  IZVEŠTAJ  ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

09.01.2021.g.  PIROTSKI OKRUG

Na današnji dan registrovana su ukupno 14 POZITIVNA novoobolela laboratorijski potvrđena  lica sa područja okruga (Pirot 8, Dimitrovgrad 0, Bela Palanka 5 i Babušnica 1), juče je preminulo jedno lice u Opštoj bolnici Pirot. 

         Danas  je  poslato 29 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu. 

Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2961 osoba: u Pirotu 1829, Babušnici 337 , Beloj Palanci 491, Dimitrovgradu 304. Od početka epidemije do danas registrovana su 123 umrla lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 09.01.2021. preminula su  94 lica u Opštoj bolnici Pirot. 

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari. 

Sva lica potvrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 25 lica a ukinuta za 15 (potvrđeni i kontakti).

Na Badnji dan i Božić u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljen je ukupno 241 pregled, od kojih je 56  prvih i 185 kontrolnih (23% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 51 bolesnika (34 iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 2 iz Bele Palanke). 

Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.

INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK  VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH

SAMO  ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH  MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons