ZZJZ PIROT: OD 24 UZORKA SAMO JEDAN POZITIVAN NA COVID 19

DNEVNI  IZVEŠTAJZZJZ PIROT  ZA COVID 19

14.08.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

Od početka epidemije do 14.08.2020.g. na području okruga ukupno je uzorkovano 3275  briseva na  RT-PCR. Danas je uzorkovano još 25  briseva i dostavljeno u laboratoriju IZJZ Niš.

Od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas je laboratorijski potvrđeno 357 osoba: u Pirotu  240, Babušnici  33, Beloj Palanci : 80 ; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas, 14.08.2020. registrovano je 25 umrlih lica (do kraja maja 19 lica i u julu i avgustu 6 umrlih lica) sa područja pirotskog okruga.

Na dan 14.08.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 24 uzorka, od kojih 1  pozitivan na Covid-19.

 U letnjem epidemijskom talasu registrovano je 201 laboratorijski potvrđenih lica Pirot-131, Bela Palanka-60, Babušnica-7 i Dimitrovgrad -3. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (54 lica su u izolaciji).

Na grudno odeljenje Opšte bolnice Pirot  danas  nije primljen nijedan bolesnik pod sumnjom  na covid infekciju.U prethodnoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulantama u odnosu na prehodnu nedelju je smanjen, s tim što je 30% prvih pregleda, a 70% kontrolnih pregleda.   

Epidemiološka situacija u Pirotu se i dalje NESIGURNA, ali stabilna. EVIDENTAN JE PAD BROJA OBOLELIH U ZADNJE  DVE NEDELJE, što je svakako rezultat MERA PREVENCIJE. 

Uzimajući u obzir epidemiološku situaciju u R Srbiji postoji i dalje rizik za PRELIVANJE obolelih iz drugih mesta u Srbiji, zbog turističkih putovanja, odlaska na posao u drugi grad, kao i drugih kretanja stanovništva.

Neophodno je i dalje odgovorno ponašanje svakog pojedinca i poštovanje preventivnih mera Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 na javnim mestima  u zatvorenom i otvorenom prostoru ( nošenje zaštitnih maski, fizička distanca, higijena ruku, dezinfekcija …) kako bi održali epidemiju pod kontrolom.

Virus još uvek cirkuliše u populaciji!!!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

 Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons