VLADA SRBIJE DALA SAGLASNOST ZA NABAVKU LEKA REMDESIVIR

Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti za pribavljanje leka Remdesivir, koji se koristi u lečenju obolelih od zarazne bolesti COVID–19, u okviru Mehanizma sporazuma o zajedničkoj nabavci medicinskih sredstava, saopštila je Vlada nakon sednice 15. oktobra.

Remdesivir je od ponedeljka 12. oktobra dostupan u Srbiji a, kako je ranije izjavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, prošao je sve procedure pre nego što je pušten na tržište.

Šta je remdesivir i zašto ga svi žele?

„To je veoma skup lek koji se daje samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku“, rekla je Radojević Škodrić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Evropska komisija (EK) izdala je u julu uslovno odobrenje za Remdesivir za lečenje protiv COVID-19 i to je prvi lek koji je odobren na nivou Evropske unije (EU) za lečenje protiv korona virusa.

Uslovno odobrenje stavljanja leka u promet jedan je od regulatornih mehanizama EU za olakšavanje ranog pristupa lekovima koji ispunjavaju medicinske potrebe, uključujući one za hitne situacije u slučajevima pretnje javnom zdravlju kao što je trenutna pandemija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons