Ublažavaju se mere

Prema današnjoj odluci kriznog štaba ublažavaju se mere:

Od danas, 28. aprila, parkovi i šetališta mogu biti otvoreni, a oni koji se nalaze u njima moraju biti na odgovarajućem rastojanju.

Od danas dozvoljeni su treninzi na otvorenom. Videćemo naknadno šta se može učiniti za sportove na zatvorenom, vrlo brzo će biti doneta i ta odluka, kaže epidemiolog Branislav Tidorović.

Od 4. maja omogućava se gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a od 8. maja u Beogradu i Nišu uz zabranu korišćenja klima-uređaja.

Od 4. maja železnički i drumski međugradski saobraćaj mogu biti uspostavljeni uz poštovanje svih pravila.

Od 4. maja mogu raditi restorani i kafići na otvorenom uz poštovanje distance, a u zatvorenom uz poštovanje svih mera zaštite.

Od 8. maja mogu početi sa radom tržni centri.

Od 11. maja počeće da rade vrtići i produženi boravak u školama. Time smo hteli da izađemo u susret rodteljima koji nemaju gde da ostave decu a koji moraju da rade, dodaje Tiodorović.

Od 18. maja avio-prevoz će biti moguć prema preporukama svetskih i evropskih agencija.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da su dobro vagali prilikom donošenja odluke o ublažavanju mera. Može se desiti da nakon ovoga kada budemo procenjivali epidemiološku situaciju i ocenimo da nešto nije dobro da se vratimo ponovo na staro, poručuje Tiodorović i dodaje da se ublažavanje sprovodi u celoj Evropi.

Što se tiče mera za prvomajske praznike mi smo rigidni, jednoglasni i preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz ove epidemije, poručila je Kisić Tepavčevićeva. „Ne treba sada da zbog gubitka strpljenja, zbog želje da provodimo vreme napolju, da pokvarimo ono što smo do sada uradili. To je naša preporuka, kakva će odluka da bude državnog vrha mi to ne znamo u ovom momentu“, rekla je Kisić Tepavčevićeva. „Apelujem na sve vas da se ponašete odgovorno prema sebi i svojoj porodici, da se trudimo da strpimo još malo i da ispratimo ovaj virus iz naše populacije što je pre moguće“, naglasila je doktorka.

rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.