U SRBIJU UZ NEGATIVAN PI-SI-AR TEST, OD 1. JANUARA SKUPLJE TESTIRANJE NA LIČNI ZAHTEV

Vlada Srbije je usvojila nove mere koje je Krizni štab predložio na jučerašnjoj sednici. Mere će stupiti na snagu u nedelju 20. decembra. Odlučeno je i da cena testiranja na lični zahtev od 1. januara 2021. godine bude 9.000 dinara, umesto 6.000, kolika je sada.

Nove mere odnose se na ulazak kako domaćih, tako i stranih državljana u Srbiju

Imajući u vidu novogodišnje i božićne praznike od kojih nas deli još malo vremena, očekuje se tradicionalno veća frekvencija ljudi na svim graničnim prelazima. S cilju sprečavanja širenja koronavirusa, ranog otkrivanja zaraženih osoba i zaštite zdravlja svih stanovnika Srbije, Vlada je usvojila nove mere, saopšteno je iz Vlade.

Ulazak u Srbiju biće dozvoljen samo uz negativan pi-si-ar test, ne stariji od 48 sati. Državljani Republike Srbije koji ne poseduju negativan pi-si-ar test, moraju biti u kućnoj izolaciji 10 dana. Oni se mogu testirati u Srbiji i ukoliko njihov pi-si-ar test bude negativan, više neće biti u obavezi da budu u kućnoj izolaciji.

Cena testiranja na lični zahtev za strane državljane od danas iznosi 18.000 dinara, dok je za državljane Republike Srbije cena do kraja godine nepromenjena i iznosi 6.000 dinara. Od 1. januara 2021. godine, cena testiranja na lični zahtev za domaće državljane biće 9.000 dinara.

Apel građanima da testiranje zakažu elektronski 

Vlada Srbije poziva sve građane koji žele da se testiraju na lični zahtev da testiranje zakažu „isključivo elektronskim putem“.

U skladu sa povećanim brojem testiranja na lični zahtev, koje se očekuje u narednim nedeljama, elektronsko zakazivanje od dragocene je pomoći, kako bi se izbegle gužve i redovi ispred kovid ambulanti i sprečio rizik od potencijalnog zaražavanja građana.

Građani, strani državljani sa odobrenim boravkom u Srbiji, kao i strani državljani bez odobrenog boravišta (turisti), mogu na jednostavan i brz način da zakažu termin u nekoj od 26 laboratorija u 23 grada i opštine u Srbiji na adresi eUprave.

Da bi se koristila usluga eZakazivanje za pi-si-ar testiranje na lični zahtev, nije potrebno da se građani registruju na portalu eUprava. Potvrdu da su uspešno zakazali termin dobijaju na imejl koji su naveli, kao i SMS poruku.

„Poštovanje mera i dalje jedini siguran i dokazan način zaštite“

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje da svi građani Srbije budu odgovorni, da vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najmilijih.

„Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa. Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put do očuvanja našeg zdravlja“, navedeno je u saopštenju.

rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons