Sutra zaseda Krizni štab. Pooštravaće se mere?

   Krizni štab zaseda sutra u 13 sati. Sednica Kriznog štaba dolazi dan nakon što su na snagu stupile nove mere Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa.Članovi Kriznog štaba razmatraće aktuelnu epidemiološku situaciju kada dnevno imamo više od 6.000 zaraženih i kada nam je skoro 40 preminulih na dan.Pred članovima Kriznog štaba biće i problem škola, a razgovaraće se i o eventualnom prelasku na onlajn nastavu, što je već nekoliko opština u Srbiji i učinilo usled katastrofalne epidemiološke situacije, prenose mediji.

Takođe, skoro 2.000 zdravstvenih radnika je zaraženo i zdravstveni sistem je pod neverovatnim opterećenjem, mesta u kovid-bolnicama jedva da ima, pa će se razmatrati i kojim još merama mogu da se prekinu kontakti.

Podsetimo, danas je ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio da i Klinika za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCS u Zvečanskoj postaje kovid-bolnica. Dodao je i da se sutra otvaraju novi kapaciteti u Vrnjačkoj banji.

U Srbiji je 1.949 zdravstvenih radnika zaraženo koronavirusom, od kojih su 64 hospitalizovana, saopštio je Lončar nakon sastanka sa direktorima kovid-bolnica.

Lončar je tim povodom apelovao na građane: „Ako vam je stalo do lekara, promenite ponašanje. Prekinite kontakte, jer je to jedini način da pomognete sebi i njima“.

„Na satnom nivou razmatramo situaciju, ako dođe do većeg pogoršanja stanja, pooštravaćemo mere, druge nam nema“, istakao je danas dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida, nakon razgovora ministra Lončara s direktorima kovid bolnica.

Prema njegovim rečima, zdravstvenisistem više ne može da izdrži.

„Sve je veći broj hospitalizovanih, na infektivnim negama, sve veći broj umrlih. Taj broj se stalno povećava i sve više će se povećavati ako ne poštujemo mere koje tražimo, a to nije teško. Maska i maska stalno, mora da bude sastavni deo garderobe, svuda maska“, naglasio je dr Pelemiš.

izvor: b92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons