SREDSTVA ZA AUTOPUT STRUMA BIĆE PREUSMERENA ZA AUTOPUT I PRUGU KALOTINA – SOFIJA?

Aplikaciona forma kojom Vlada Bugarske konkuriše kod Evropske Unije za završetak autoputa Struma, povučena je juče, navode bugarski mediji.

Kako navodi sofijski list „24 časa“ u svom internet izdanju, navedena sredstva u iznosu od 268 miliona evra biće iskorišćena za završetak autoputa Evropa od Kalotine do Sofije.

Da podsetimo, izgradnja 17 kilometara duge deonice od Dragomana do Slivnice počela je u maju i jedan deo autoputa u poluprofilu već je u upotrebi, a završetak lota na kome radove izvodi bugarska firma GBS očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine. Očekuje se da izgradnja druge deonice od Kalotine do Dragomana, za koju je izabran konzorcijum austrijskog Štrabaga, započne u martu, sa rokom završetka od 2 godine. Ova deonica dužine 14,5 kilometara delimično se finansira iz mehanizma „Povezana Evropa“ Evropske Unije.

Kako navodi isti izvor, pomenuta sredstva biće iskorišćena za treću deonicu u dužini od 16 kilometara – od petlje Hrabarsko do severne brze tangente u Sofiji, koja je u funkciji od pre 3 godine. Izgradnjom ove deonice, koja ide potpuno novom trasom, bila bi izbegnuta industrijska zona i naseljena mesta u okolini Božurišta.

Paralelno sa autoputem, u planu je i rekonstrukcija postojeće i izgradnja moderne pruge, na kojoj će vozovi moći da se kreću brzinama od 180 kilometara na čas.

D.J.

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons