SAOPŠTENJE UDRUŽENJA ELEKTRONSKIH MEDIJA COMNET

Povodom načina na koji je novinar televizije N1 insistirao na odgovoru tokom konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, udruženje elektronskih medija COMNET apeluje na sve kolege i poziva novinarska udruženja da još jednom podsete sve zaposlene u medijima na osnovna pravila ponašanja i standarde profesije. Ako od političara očekujemo da poštuju nas, onda i mi moramo iskazati poštovanje i na pristojan način zahtevati odgovor. Smatramo nedopustivim guranje telefona u lice predsedniku države i ističemo da je ovakav primer ponašanja novinara prema visokom državnom zvaničniku, a pogotovo predsedniku države nezabeležen u dosadašnjoj medijskoj praksi.


Udruženje elektronskih medija Comnet izražava najdublju zabrinutost zbog opasne retorike gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i njegovih otvorenih poziva na nasilje i fizički obračun sa političkim neistomišljenicima. Poziv na rušenje legitimno izabrane vlasti smatramo još
opasnijim kad dolazi od osobe koja je već bila u sukobu sa zakonom i koja je u prvostepenom postupku osuđena za nenamensko trošenje čak pet miliona evra iz budžeta opštine Šabac.
Kao udruženje se od osnivanja zalažemo, između ostalog, i za kulturu govora i tolerancije u medijima i zato odlučno ustajemo protiv Zelenovićevog govora mržnje koji je otvoreno prezentovao u intervjuu
televiziji N1. U najboljoj nameri i opštem interesu građana, apelujemo na
gradonačelnika Šapca, ali i njegove političke saborce iz Saveza za Srbiju da
prestanu sa govorom mržnje, brutalnim i čestone samo verbalnim napadima na političke neistomišljenike, a posebno na žene, koje su više puta bile meta najgnusnijih, mizoginih uvreda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons