PIJAVLJENA EPIDEMIJA GRIPA U PIROTSKOM OKRUGU

          U poslednje tri nedelje beleži se porast oboljenja sličnih gripu na teritoriji pirotskog okruga. Do 30. januara laboratorijski je potvrđeno devet slučajeva gripa na terotioriji okruga, od kojih je šest uzorkovano u Opštoj bolnici, a tri iz populacije. Epidemija gripa na području Pirotskog okruga prijavljena je 29. januara Institutu za javno zdravlje Srbije. Prijava epidemije podrazumeva i meru zabrane posete pacijentima u bolnicama. U narednom periodu očekuje se porast broja obolelih od gripa na području okruga.

Epidemije gripa prijavljene su i u susednim zemljama, a u Rumuniji su do sada 72 osobe preminule od posledica gripa, saopštio je Državni institut za javno zdravlje. To je najveći broj žrtava gripa regionu. U Hrvatskoj je od gripa preminulo 45, u Bosni i Hercegovini 22 osobe.

U Srbiji su preminule četiri osobe, od toga dve u Nišu tokom proteklog vikenda. U niškom kliničkom centru hospitalizovano je ukupno 25 pacijenata sa virusom gripa iz više gradova južne i istočne Srbije sa najozbiljnijim komplikacijama izazvanim virusom AH1N1.

 

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons