Od četvrtka više neće biti policijskog časa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć gostujući na TV Pink da će na Đurđevdan biti ukinuto vanredno stanje, tako da od četvrtka više neće biti policijskog časa. jer su se stekla potrebna dva uslova – da sedam dana manje od 5 odsto testiranih bude zaraženo i da značajno manje ljudi bude na respiratorima. Istakao je da će od tog trenutka sve biti na odgovornosti naših ljudi. Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas, kao i angažman vojske u civilne svrhe. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se sa vanrednog stanja prelazi na vanredne mere – umesto zabrane kretanja, biće izbegavanje kontakata, ostaće zabrana javnog okupljanja, zabrana rada škola. Matematički model predviđa da bi epidemija u Srbiji, pod uslovom da trendovi budu kao u prethodnih desetak dana, trebalo da se završi oko 26. maja.

Novo ublažavanje mera u Srbiji počinje od danas.

Iako su mere ublažene, i kafići i gradski prevoz radiće uz određena ograničenja. 

U baštama će to biti moguće uz poštovanje mera socijalnog distanciranja i korišćenje zaštitnih sredstava, a posebne preporuke se odnose na zatvoreni prostor. 

Bez maski i rukavica nije dozvoljen ulaz u vozilo GSP-a, a polovina sedišta neće moći da se koristi, zbog obavezne distance. Zabranjena su obeležena crvenim nalepnicama. 

Zbog manjeg interesovanja, ali pre svega zbog sve boljih rezultata, sledeća konferencija za novinare o preseku stanja koronavirusa biće održana u sredu.  Svi podaci, kao i do sada, redovno će biti objavljivani na sajtu covid19.rs.

Počinju masovna testiranja radi sprovođenja seroepidemiološke studije čiji je cilj da epidemiolozi utvrde nivo kolektivnog imuniteta. Fokus je na tzv. reprezentativnom uzorku koji će predstavljati uzorak cele zemlje, a ne pojedinačne gradove.

RTS,RTC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons