MERE ZA POVEĆANJE NATALITETA

Dimitrovgrad i dalje čeka na prvu bebu u ovoj godini. U porodilištu Opšte Bolnice Pirot su od 1. januara rođene ukupno 4 bebe, sve četiri iz Pirota. Iako Opština Dimitrovgrad svake godine izdvaja odredjena sredstva za povećanje nataliteta, broj novorođenčadi iz godine u godinu sve više se smanjuje.

Prema rečima načelnika Porodilišta Opšte bolnice Pirot Vladana Đurova, prošle godine u Pirotskom porodilištu, rođeno je 440 beba, 339 iz Pirota, 43 iz Bele Palanke, 34 iz Babušnice i 24 iz Dimitrovgrada. U Nišu je rođeno desetak beba sa adresom stanovanja na teritoriji naše opštine i jedna u Beogradu, pa je tako protekle godine rođeno ukupno 36 dimitrovgradskih beba, saznajemo u patronažnoj službi Doma zdravlja. Uporedo sa merama za povećanje nataliteta, koje se sprovode na nivou države, opština Dimitrovgrad sprovodi niz lokalnih, kaže za Radio televiziju Caribrod, član Opštinskog veća Tamara Milošev.

Predvidjena su i novčana davanja za blizance u jednokratnom iznosu od 40 hiljada dinara , kao i novčana pomoć za samohrane roditelje dva puta godišnje po pet hiljada dinara.

Za ovu meru u bužetu opštine prdvidjeno je 14 miliona dinara, ali se  podsticaj tu ne zvršava, jer Opština iz budžeta izdvaja i dopunska sredstva.

U cilju promocije radjanja i povećanja nataliteta, 2011 godine, Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja pokrenula je akciju „Da nas bude više”. Pored navedenih novčanih davanja  roditeljima, trudnicama i bračnim parovima koji stupaju u bračnu zajednicu, Opština i patronažna služba realizuju brojne aktivnosti u smeru brige o novorođenima i savetovanju mladih roditelja.

B.L.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.