MALE ŠANSE DA SE SRBIJA NAĐE NA NOVOJ „ZELENOJ“ LISTI EU

Zemlje članice trebalo bi sutra da donesu odluku o mogućem vraćanju Srbije na listu zemlja na koje se ne primenjuju restrikcije na ulazak u EU. Iako su pitanje otvaranja granica za Srbiju pokrenule neke zemlje članice, opšta ocena je da se epidemijska situacija još nije dovoljno stabilizovala, saznaje „Tanjug“ u Briselu.

O pitanju povratka Srbije na listu trećih zemlja za koje ne važe restrikcije putovanja u EU razgovaralo se poslednjih dana na radnim telima Saveta EU.

U diplomatskim izvorima za Tanjug navode da su neke od zemlja članica podržale „zeleno svetlo“ za Srbiju, ali da su i pored poboljšanje epidemijske situacije u zemlji, brojevi „malo preko“ kriterijuma EU od 16 zaraženih na 100.000 stanovnika.

„Nisu velike šanse da se na sutrašnjem sastanku donese odluka o vraćanju Srbije na listu. Većina zemalja članica smatra da bi trebalo sačekati da se epidemijska situacija stabilizuje na duži rok kako u Srbiji, tako i u EU“, navode izvori Tanjuga.

Srbija se našla 1. jula na listi 15 zemlja koje zbog „bolje ili jednake“ epidemijske situacije nisu imale restrikcije na ulazak u prostor EU.

Međutim, zbog novog naleta infekcije koronavirusom, Srbije je skinuta s te liste dve nedelje kasnije.

U trenutku kada se epidemijska situacija u Srbiji stabilizuje, veći deo EU tek ulazi u tzv. „drugi letnji talas“ kovida 19.

izvor: RTS

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons