KORONA DANAS – REKORDAN BROJ NOVOZARAŽENIH U BIH, U SLOVENIJI OD VEČERAS NA SNAZI POLICIJSKI ČAS

Koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 40.600.000 ljudi, a od posledica infekcije do sada je umrlo 1.120.000. Mnoge evropske zemlje ponovo uvode rigoroznije restriktivne mere.

Španska vlada razmatra nekoliko mogućih mera, uključujući i policijski čas, u pokušaju da se izbori s novim talasom koronavirusom, najavio je španski ministar zdravlja Salvador Ilja.

„Uvođenje policijskog časa u Madridu, a možda i šire, zahteva uvođenje vanrednog stanja, rekao je Ilja novinarima, preneo je Rojters.

Nošenje zaštitnih maski u Republici Srpskoj biće obavezno i na otvorenom, saopštio je ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić.Na privatnim proslavama zabranjeno je okupljanje više od 10 osoba, zabranjena je muzika uživo u ugostiteljskim objektima, a rad od kuće je preporučen svuda gde je to moguće.

Šeranić je rekao da se mera ne odnosi na decu mlađu od sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koje ne mogu same da skinu masku i za vreme sportskih aktivnosti.

U Švajcarskoj i Lihtenštajnu, tokom poslednja 24 sata, potvrđeno je 3.008 novih slučajeva zaraze koronavirusom, saopštile su zdravstvene vlasti, upozoravajući da broj prijema u bolnice i dalje raste.

U Rumuniji je tokom poslednja 24 sata testirano 29.400 osoba, od kojih je njih 3.400 bilo pozitivno na koronavirus, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

U istom periodu preminulo je 65 osoba, do sada ukupno 5.996, prenosi agencija Ađerpres.

U Rusiji je tokom poslednja 24 sata potvrđeno 16.319 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviši dnevni porast od početka epidemije, saopštio je ruski krizni štab.

U Republici Srpskoj je tokom poslednja 24 sata, na testiranih 817 uzoraka, registrovano 245 novozaraženih, kao i četiri smrtna slučaja, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Branislav Zeljković.Zeljković je na konferenciji za novinare rekao da broj zaraženih raste, i da je danas 30 odsto testiranih pozitivno.

U Bosni i Hercegovini je tokom poslednja 24 sata registrovano 718 novozaraženih koronavirusom i 20 smrtnih slučajeva, bez Brčko distrikta, što je najviše do sada. Testirana je 2.671 osoba.Samo u Federaciji BiH su evidentirane 473 novozaražene osobe i 16 smrtnih slučajeva. Testirana su 1.754 uzoraka.

U Mađarskoj je tokom poslednja 24 sata potvrđeno 989 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 38 osoba, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije.Od početka epidemije, u Mađarskoj je inficirano ukupno 48.757 osoba, od kojih je 1.211 preminulo.

Tokom protekla 24 sata, u Sloveniji su registrovane jo 794 osobe zaražene koronavirusom. U istom periodu preminule su dve osobe.Trenutno, na bolničkom lečenju je 313 pacijenata, od kojih je 56 na intenzivnoj nezi.U Sloveniji je od početka pandemije od kovida 19 obolelo 14.777 osoba, a preminule su 192.

U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija, od 22. oktobra biće uveden policijski čas.Prema novoj naredbi, koju je, na predlog vlasti Lombardije, odobrila centralna vlada, u celoj regiji, od 23 sata uveče do pet ujutro, prestaju sve komercijalne aktivnosti, izuzev neophodnih, a za vreme vikenda veliki šoping centri ostaju zatvoreni.“Treba uzeti u obzir mogućnost da se policijski sat tokom noći uvede i u drugim gradovima, kao sto je Rim ili Napulj, i u svim onim delovima zemlje gde epidemiološka situacija može da se pogorša mnogo i brzo“, rekao je za agenciju Ansa član Naučno-tehničkog komiteta Lombardije Fabrizio Preljasko.Vlada premijera Đuzepe Kontea uporno odbija mogućnost uvođenja novog karantina na celoj nacionalnoj teritoriji.

Belgija bi mogla da se vrati na najrigorozniji model karantina ukloliko ne dođe do smanjenja broja obolelih od kovida-19, rekao je Iv van Letem, jedan od glavnih belgijskih virusologa.“Možda ćemo morati da razmotrimo još restriktivnije mere nego što su sadašnje, koje bi bile poput onih iz marta i aprila“, rekao je Van Letem.

U Austriji su tokom protekla 24 sata registrovana 1.524 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je utvrđeno na osnovu 19.469 testova.U poređenju sa prošlom nedeljnom to je rast od oko 50 odsto. Najveći broj novozaraženih ponovo je u Beču – 333.

Tokom protekla 24 sata, u Hrvatskoj je registrovano još 890 osoba zaraženih koronavirusom, a osam zaraženih pacijenata je preminulo. Testirano je 5.519 uzoraka.Na bolničkom lečenju su 574 novozaražena pacijenta na bolničkom lečenju, od toga 32 na respiratorima.Od februara ove godine, u Hrvatskoj su registrovane 26.863 osobe zaražene koronavirusom, od kojih su 382 preminule.

U Indiji je tokom poslednja 24 sata prijavljeno 46.790 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanji dnevni bilans za skoro tri meseca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Tako je nastavljen trend pada broja zaraženih posle vrhunca u septrembru, a ukupan broj prijavljenih slučajeva sada iznosi skoro 7,6 miliona, po čemu je Indija druga na svetu posle SAD, prenosi Rojters.

Tokom poslednja 24 sata u Ukrajini je evidentirana rekordna smrtnost među kovid pacijentima – 113 preminulih.Nacionalni savet bezbednosti saopštio je da je do sada potvrđeno ukupno 309.107 slučajeva zaraze, 5.786 preminulih i 129.533 izlečenih pacijenata, preneo je Rojters.

U Sloveniji, od danas, policijski čas  koji će trajati od 21 sat do šest sati ujutru.Na snagu stupa i zabrana okupljanja više od šest osoba, umesto dosadašnjih 10, prenosi agencija STA.I dalje važi i zabrana kretanja između regiona, uz određene izuzetke.

U Bugarskoj su tokom poslednja 24 sata potvrđena 1.024 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviši dnevni bilans od početka epidemije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Testirano je 4.406 uzoraka.Od poslednjeg preseka preminulo je još 22 osobe.Bugarska se suočava sa nedostatkom medicinskog osoblja, s obzirom na to da su trenutno zaražena 1.622 lekara.U toj zemlji je od početka epidemije zaraženo 30.527 osoba, od kojih je 1.008 preminulo.

U Nemačkoj je tokom poslednja 24 sata registrovano 6.868 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je 47 osoba, saopštio je Institut „Robert Koh“.U toj zemlji je od početka epidemije zaraženo ukupno 373.167 osoba, od kojih je 9.836 preminulo, prenosi Rojters.

Nakon Francuske, u kojoj je od subote uveden policijski čas od 21 sat do 6 ujutro koji će trajati bar mesec dana, brojne evropske zemlje pokušavaju da se zaštite uvođenjem jačih zaštitnih mera.Italijanski premijer Đuzepe Konte objavio je da će zbog pogoršanja epidemijske situacije biti ograničeno radno vreme kafića i restorana, dok će gradonačelnici dobiti ovlašćenja da zatvaraju trgove i javna mesta posle 21 sat.Švedska vlada radi na novom i privremenom zakonu kojim bi dobila dodatna ovlašćenja radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.U Austriji je najavljen novi antiepidemijski paket mera koji će uvesti oštru redukciju socijalnih kontakata. Vlada Republike Irske razmatra povratak u potpuno nacionalno zaključavanje na šest nedelja.Nekoliko španskih regiona pooštrilo je ograničenja u vezi sa koronavirusom, u pokušaju da suzbiju drugi talas infekcije, pa će tako gradovi Burgos i Arandu de Duero od sutra uveče biti zatvoreni za sva putovanja, osim za ona koja su neophodna.Makedonski ministar zdravlja Venko Filipče izjavio je da je Severna Makedonija, zbog ozbiljnog širenja koronavirusa, na korak do ponovnog uvođenja policijskog časa.Ekspert Svetske zdravstvene organizacije Majk Rajan rekao je u ponedeljak da Evropa i Severna Amerika treba da slede primer azijskih država u doslednom istrajavanju primene antikovid mera i stavljanju u karantin svakoga ko dođe u kontakt sa zaraženim ljudima.

B.L.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.