KO FINANSIRA NOVINE „DANAS“?

ISTRAGA je ove nedelje došla u posed informacija na koji način se finansiraju pojedini štampani mediji u Srbiji. Prvi tekst biće o novinama “Danas”. Novine “Danas” u toku kalendarske godine dobijaju po nekoliko donacija iz inostranstava. Ove donacije demantuju njihovo pisanje da nemaju sredstava za rad, i da su više nego dobro plaćeni iz inostranstva. Jedino što ostaje nejasno zbog čega strani faktori žele da finasiraju jedne novine u Srbiji?

Ko to finansira Danas? Zašto dobijaju ovaj novac?

Spisak koji objavljujemo obuhvata poslednje donacije novina “Danas”. “Danas” je u poslednjem periodu u više navrata dobijao po 20.000 evra od “Nove Banke” iz Bosne i Hercegovine. Samo od ove banke “Danas”je dobio 40.000 eura. Da bi njihove donacije bile manje sumnjivije, “Danas” dobija donacija manjeg iznosa od banaka svakog meseca. Ovakav način je manje upadjiv i izaziva manje medijske pažnje. Primera radi, “Danas” je dobio od “Raiffeisen” banke iz Singapura 5.977 dolara, potom je iz njene filijale iz Velike Britanije dobio još 13.539 eura.

Ovaj šablon se ponavlja i sa drugim bankama. Tako je “Danas” od “Bank of America” dobio 2.403 dolara, potom više donacija od “Erste Bank” iz Austrije u iznosima 5.958 eura, 4.539 eura, 5.324 eura i 4.828 eura. Ovo je samo jedan mali deo donacija koje dobija “Danas”. Pitanjima kao što su, zbog čega “Danas” dobija ovaj novac iz inostranstva i šta zbog njega treba da uradi za svoje finansijere, ISTRAGA će se baviti u narednom periodu.

izvor i foto: ISTRAGA

One thought on “KO FINANSIRA NOVINE „DANAS“?

 • 13/08/2019 at 13:25
  Permalink

  Demanti teksta „Istraga: Ko finansira ’Danas’?“, objavljenog na portalu rtcaribrod.rs

  Portal rtcaribrod.rs je u tekstu „Ko finansira novine ‚Danas’?“, objavljenom 10. avgusta 2019. godine, preneo neistinite navode portala Istraga.rs o „Erste Banci Austrija“ i navodnim donacijama ove banke dnevnom listu „Danas“.

  U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, zahtevamo da se u istoj rubrici na portalu rtcaribrod.rs, bez odlaganja i u celosti, uz oznaku „odgovor“ objavi ovaj demanti.

  Erste Banka Austrija nije donirala i ne donira novčana sredstva dnevnom listu „Danas“, niti ijednom drugom mediju u Srbiji. Tvrdnje objavljene na portalu Istraga.rs, a koje je preneo rtcaribrod.rs, su netačne i neosnovane.

  Imajući u vidu da na sajtu Istraga.rs ne postoji impresum, niti bilo kakve informacije o njegovim autorima ili kontakt podaci, možemo da zaključimo da ovaj sajt nije medij od kog treba preuzimati informacije, već da postoji zbog plasiranja lažnih vesti u javnost.

  Erste Banka

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons