JOŠ 9 POZITIVNIH U OKRUGU

Broj 3891

Datum 03.11.2020.

DNEVNI  IZVEŠTAJ  ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

03.11.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

          Od početka epidemije do 03.11.2020.g. na području okruga ukupno su uzorkovana 4063 brisa na RT-PCR. Danas, 03.11.2020. uzorkovano je i poslato 17 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.

Na dan 02.11.2020.g., iz laboratorije stigli su rezultati za 21 uzorak od poslatih 28, od kojih je DEVET POZITIVNO (osam iz Pirota i jedan iz Dimitrovgrada), što je visok procenat pozitivnosti 42,8%. Za 7 uzorka se čekaju rezultati.

        Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 411 osoba: u Pirotu 282, Babušnici  38, Beloj Palanci  83; Dimitrovgradu 8. Od početka epidemije do danas registrovano je 29 umrlih lica sa područja okruga.

       Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 31 novoobolelo laboratorijski potvrđeno lice. Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (69 lica su u izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih  višestruko veći. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u COVID ambulantama na području okruga, naročito u Dimitrovgradu i Pirotu. Takođe se beleži porast procenta pozitvnosti, od 175 testiranih 31 pozitivan (17,7%).

      Epidemiološka situacija u Pirotu i Dimitrovgradu procenjuje se kao PRETEĆA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU, dok se na području opština Babušnica i Bela Palanka procenjuje kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Dana 02.11.2020. proglašena je vanredna situacija na teriteriji opštine Dimitrovgrad.

       Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se jedan bolesnik  sa pneumonijom. Jedan bolesnik je prebačen u KC Niš zbog pogoršanja opšteg stanja.

        POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE  NALOŽENE MERE PREVENCIJE.

     U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je POTREBNO OTKAZATI MASOVNA OKUPLJANJA.

                                                                                            Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                   Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.