IZLOŽBA DIMITRA ILIJEVA

U pirotskoj galeriji „Čedomir Krstić“, u utorak, 6. oktobra biće otvorena samostalna izložba dimitrovgradskog akademskog slikara Dimitra Ilijeva. Ljubiteljima likovne umetnosti biće predstavljeni 30 crteža novijeg datuma i oko 25 skulptura iz razločitog perioda. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati.

Dimitar Ilijev rođen je 1950. godine u Dimitrovgradu, gde je završio osnovnu školu. Srednju umetničku školu završio je u Nišu, a Akademiju likovnih umetnosti, odsek vajarstvo, završio je na Nacionalnoj likovnoj akademiji u Sofiji, u klasi profesora Dimitra Daskalova, gde je i magistrirao.

Osim vajarstvom i slikarstvom, više od dvadeset godina bavio se pedagoškim radom. Veliki broj njegovih učenika završili su umetničke škole i akademije. Autor je mnogih scenskih rešenja kako za pozorište, tako i za druge kulturne manifestacije, a jednom se oprobao i kao režiser.

Učestvovao je na preko dvesta kolektivnih iz ložbi u Srbiji i inostranstvu. Imao je trideset samo stalnih izložbi. Takođe je učesnik i više likovnih kolonija u zemlјi i inostranstvu.

Ilijev je glavni inicijator i tvorac Međunarodne likovne kolonije „Poganovski manastir“, koju pokreće 1993. godine, a takođe i jedan od osnivača gradske galerije, na čijem je čelu bio dvadeset godina, do penzionisanja 2015. godine. Kao likovni referent Centra za kulturu od 1980., a kasnije i kao upravnik Galerije, organizovao je oko 450 izložbi, što samostalnih, što kolektivnih, domaćih i stranih umetnika.

U sklopu Galerije organizovao je likovne i keramičke radionice za decu i mlade. Godine 2017. na poziv Ministarstva kulture Republike Bugarske imao je samostalnu izložbu u Sofiji. Samostalno je izlagao i u Beogradu, Nišu, Dimitrovgradu, Velikom Trnovu, Sofiji i drugim gradovima. Dobitnik je Septembarske nagrade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons