IZGRADNJA GASNOG INTERKONEKTORA IZMEĐU BUGARSKE I SRBIJE TREBALO BI DA POČNE MAJA OVE GODINE I TRAJAĆE GODINU DANA

Izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije trebalo bi da počne  maja ove godine i trajaće godinu dana. To je objavljeno na sastanku ministarke energetike Republike Bugarske Temenuške Petkove i potpredsednice Vlade i ministarke energetike Republike Srbije Zorane Mihajlović.

Dve ministarke posetile su u petak buduću tačku povezivanja i mesto gde će biti izgrađena merna stanica interkonektora u rejonu Kalotine, u prisustvu izvršnog direktora „Bulgargaztransa“ Vladimira Malinova.

Zorana Mihajlović je naglasila da će sledeće nedelje biti objavljen tender za izbor izvođača na izgradnji gasovoda na teritoriji Srbije. Ona je dodala da očekuje da će do leta biti potpisan ugovor, a da će interkonekcija biti operativna do 2023. godine.

Ministarka energetike Bugarske Temenuška Petkova istakla je ulogu interkonektora u obezbeđivanju dostave gasa po konkurentnim cenama za ceo region. Novi gasovod povezivaće Sofiju i Niš, prolazeći preko teritorije opštine Dimitrovgrad.

Bugarska državna Agencija „Putna infrastruktura“ raspisala je javnu nabavku za izgradnju poslednje, 16 i po kilometara duge deonice autoputa „Evropa“ između Slivnice i severne brze tangente. Potencijalni izvođači moći će da šalju ponude do 8-og aprila ove godine.

Izgradnja trase budućeg autoputa između graničnog prelaza Kalotina i obilaznice Sofije podeljena je na tri dela. Trenutno se gradi deonica od 14,5 kilometara od Kalotine do Dragomana, dok je deonica od 17 kilometara od Dragomana do Slivnice završena i puštena za saobraćaj.

Treća deonica, duga 16 i po kilometara prolaziće potpuno novom trasom, koja će početi kod sela Hrabarsko, prolaziće novom trasom severno od Božurišta, između sela Volujak i Mramor i ulivaće se u severnu brzu tangentu kod petlje sa obilaznicom Sofije. Autoput će biti širok 27 metara sa po 2 kolovozne i jednom zaustavnom trakom u svakom smeru. Projekat je deo evropskog programa „Transport i saobraćajna infrastruktura“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons