Evri u cipelama, krune u bočnoj stranici automobila

Carinici su 15. i 16. juna 2020. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, zabeležili još dva pokušaja krijumčarenja novca: u bočnoj stranici automobila, ali i u u cipelama. Sinoć oko 23 časa, za detaljnu kontrolu na izlazu iz zemlje izdvojen je mercedes francuskih registarskih oznaka, kojim su ka svojoj zemlji putovala dvojica turskih državljana. Na uobičajeno pitanje o robi za prijavljivanje i količini novca koju sa sobom nose, obojica putnika su rekla da ne nose ništa osim ličnog prtljaga i da ukupno imaju 10.000 evra. Ispostavilo se da 55-godišnji vozač u torbici sa ličnim dokumentima ima upravo toliko novca koliko su i prijavili, ali su carinici na zadnjem sedištu pronašli još 18.000 evra skrivenih u cipele koje su bile zapakovane u kutiju, pa u kesu. Samo dva dana pre toga, na istom prelazu dogodio se sličan prekršaj, kada su carinici otkrili i sprečili prenos pozamašnog iznosa neprijavljenih norveških kruna. U pokušaju krijumčarenja neprijavljenih deviza tada je osujećen 40-godišnji norveški državljanin iračke nacionalnosti, koji je iz Norveške putovao ka Turskoj. Tokom redovne izlazne kontrole „folksvagen transportera“ norveških registarskih oznaka, demantovana je izjava putnika da kod sebe nema gotovog novca, već da nosi samo lični prtljag.

Naime, carinici su tokom pregleda, u bočnoj stranici iza vozačevog sedišta, pronašli 182.000 norveških kruna za koje putnik nije posedovao potvrdu o unosu stranog efektivnog novca u Republiku Srbiju.

Putniku je vraćena protivvrednost od 10.000 evra, što je dozvoljeni iznos koji se može prenositi preko granice bez prijavljivanja, dok je 81 novčanica u apoenima od po 1000 norveških kruna privremeno zadržana do okončanja prekršajnog postupka.

Izvor: carina.rs

Foto: carina.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.